Dentiss Logo

Diş Çürüğü Bir Hastalık

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Esra Uzer Çelik, “Florür Salan Restoratif Materyallerin Kullanımı” seminerinde detayları anlattı.
10.03.2015       16.05.52
Adana Diş Hekimleri Odası’nın düzenlediği “Florür Salan Restoratif Materyallerin Kullanımı” seminerine konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Esra Uzer Çelik, diş çürüğünün temizlenip, florür salan restoratif materyal ile yapılan dolgunun ağızda çok uzun süre kalacağından dolayı hasta kazanmaya neden olduğunu söyledi. Çelik, “Hastaya rahatsızlık veren birçok işlem bu materyaller sayesinde ortadan kalktığı gibi estetik görüntü devamlılığını sürdürmektedir. Diş çürüğü bir hastalık olduğundan kontrol altına alınması gerekmektedir.

Diş çürüğü riski yüksek hastalarda florür salan restoratif materyallerin klinik kullanımı ön plana çıkıyor. Diş çürüğünü engelleyici florür bileşiklerinde florür ve flor var. Flor bu materyallerden salınarak yani açığa çıkarak diş dokusunu tekrar çürümelere karşı koruyor. Sağlam dişi de koruyor. Her yaşta her hastaya uygulanabilir ama diş çürüğü yüksek hastalarda kullanılması çok daha uygun. Flor içerikli dolgular çok daha dayanıklı oluyor” şeklinde konuştu.

Karbonhidratlı yiyeceklerin ve asitli içeceklerin sık kullanılması dişlerde mine kaybına ve dentinin açığa çıkmasına neden olduğunu da hatırlatan Doç. Dr. Çelik, “Bir çocuğun iki yaşına kadar diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmış olması lazım. Yaklaşık on bir yaşına kadar ebeveynler dişlerini çocukla birlikte fırçalamalıdır. Diş hekimlerine gidip koruyucu önlemler almalıdırlar” dedi.

Bilgilendirmenin ardından Adana Diş Hekimleri Odası İkinci Başkanı Dr. Dt. Hasan Boğa, Doç. Dr. Esra Uzer’e teşekkür ederek plaket verdi.

Göreve geldikleri günden bugüne teknolojideki yenilikleri gün geçirmeden üyeleriyle paylaştıklarını ifade eden Dr. Dt. Hasan Boğa ise, “Eskiden diş kaybına neden olan dolgu malzemelerinin yerini dişin çürümesini engelleyen dolgu malzemeleri almıştır. Gelişmekte olan yeni materyalleri, yeni teknikleri özel muayenehanelerimizde başarıyla uygulayabildiğimiz için hastalarımız daha mutlu oluyor” diye konuştu.





YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.