Dentiss Logo

Dental Lazerleri Doğru Kullanmak için Eğitim Çok Önemli

Onur Dental Genel Müdürü Halil Tolunbike, dental lazerlerin Türkiye’de kullanıldığı ilk günlerden beri bu alanda çalışıyor. Her geçen gün kullanımı yaygınlaşan bu teknoloji, atravmatik çalışma imkanı verdiği ve hızlı iyileşme sağladığı için tercih ediliyor. Tolunbike, yeni kurulan kliniklerde hekimlerin yüzde 70’inin yumuşak doku lazeri kullanarak başlamak istediğini söyleyip verimli ve doğru kullanım için eğitimin önemine işaret etti.
17.03.2022       16.45.02

Dünyada dental lazer pazarının gelişimini nasıl gözlemliyorsunuz? Bu alanda heyecan verici bulduğunuz yenilikler var mı?

Son 20 yılı konuşacak olursam lazer cihazları hem teknolojik hem de klinik kullanım olarak son derece gelişti. Özellikle yumuşak doku lazerlerinin (Diyot) klinik kullanımlarının artması sebebiyle hızlı bir şekilde yaygınlaştığını görüyorum. Günümüzde yeni kurulan kliniklerdeki hekimlerimiz yüzde 70 oranında yumuşak doku lazeri kullanarak başlamak istiyorlar. Tabii bunun yanında tomografi ve ağız içi tarayıcı cihazları da teknolojik tam donanımlı klinik planlamada yer alıyorlar.

Ayrıca heyecan verici kısmı şu, hekimlerimizden genel olarak almış olduğumuz geri dönüşlerde özellikle maliyet ve klinik performans verimliliği açısından diyot lazerler sahip olunması gerekilen ve doğru eğitimle çok verimli kullanılabilen cihazlardır. Bu katma değer olarak günden güne değerli diş hekimlerimizin mesleki mutluluklarını artırmaktadır.

REKLAM

Lazerlerin diş hekimliği tedavilerinde sağladığı avantajlar ve riskleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Lazer teknolojileri, öncelikle atravmatik çalışma imkanı ve işlem sonrası hızlı iyileşme ve hasta konforu açısından çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Şöyle düşünün konvansiyonel yöntemle yapılan cerrahilerde bile işlem sonrasında beklenen ağrı, ödem gibi travmaları protokole göre yapılan biyostimülasyon (LLLT) işlemi ile çok az ya da hiç hissedilmeyecek şekilde ortadan kaldırabilmektedir. Tabii bu örnek verdiğim konu ve benzeri tedavilerde doğru sonuç alabilmek için lazer konusunda eğitim alınması gerekmektedir.

Lazer cihazları bence doğru eğitim ve kullanım olduğu sürece, neleri yapıp neleri yapmamamız gerektiği bilgisini hekimlerimiz aldığı sürece risk standartları diğer kullanılan klinik cihazlar ile aynı seviyededir. Verimli ve doğru kullanım için eğitim çok önemlidir.

Onur Dental olarak sunduğunuz dental lazerleri anlatır mısınız?

Biz Onur Dental ailesi olarak ürün grubumuzda Woodpecker yumuşak doku lazerini tedarik etmekte ve bu konuda tüm bilgi ve tecrübemizi değerli hekimlerimiz ile paylaşmaktayız. Woodpecker LX16 Diyot Lazer cihazımız kablosuz batarya ile çalışabilen ve klinik içerisinde çok kolay ve hızlı bir şekilde hekim kullanımına hazırlanabilen ergonomiye sahiptir, hem el parçasından hem de istenildiğinde kablosuz ayak pedalından kontrol etme seçeneği ile dünyada tektir.

Fiber optik uç teknolojisi ile cerrahi, periodontoloji ve endodonti başta olmak üzere diş hekimliğinin her alanında kullanılmaktadır. Ayrıca kullanılacak tüm protokoller cihaz üzerinde yazılımda yüklüdür. Yirmi beş adet protokol mevcuttur, ayrıca kendi protokolünüzü kaydedip, isim verebileceğiniz boş favori menüleri de mevcuttur.

Dental lazer seçmek isteyen diş hekimleri, hangi kriterlere göre tercihte bulunmalı?

Doğru lazer, doğru marka, doğru bilgi ve eğitim, doğru destek… Elbette ülkemiz koşullarında fiyatta önemlidir ama lazer teknolojisinde alırkenki maliyet kadar sonraki maliyetler ve alacakları bilgi desteği çok önemlidir. Biz Woodpecker LX16 marka ve modelimiz ile 3 yıl önce başlayan Lazer yolculuğumuza güvenle ve sürekli artan bir taleple devam ediyoruz.

Dental lazer alırken uzak durulması gereken ürün tipleri var mıdır?

Bu konuda yorum yapmam öncelikle firmamız ve şahsım adına pek doğru ve etik olmaz ama hekimlerimize son çıkan cihazları ve teknolojileri takip etmelerini tavsiye ederim. İyi teknoloji ve kolay ergonomiye ait cihazı uygun fiyata almak herkesin temel hedefidir diye düşünüyorum. Sonuçta 20 yılı aşkın süredir sektörde bu işi yapıyorum ve empati yapmak her zaman doğru tespiti getirir.

Dental lazerlerin ortalama kullanım ömrü ne kadardır? Bu süreyi uzatmak için nelere dikkat edilmeli?

Her alanda ve diş hekimliğinde kullanılan lazer teknolojileri içerisinde bir enerji kaynağı bulunmaktadır. Bu kaynak, kullanım süresi ve kullanılan güçle doğru orantılı olarak zamanla tükenebilmektedir. Bu kısım aslında diş hekimliğinde 5-10 yıl arasına tekabül etmektedir.
Çünkü kullanılan güç düşük ve tedavi sürelerimiz kısadır (Kaynak yenilenebilmektedir).

Örneğin dermatoloji cihazlarında bu süre tahmini yılda 1’e düşmektedir. Sebebi cihaz tarafından üretilen-kullanılan güç yüksek ve tedavi sürelerinin uzun olmasıdır.


Halil Tolunbike Kimdir?

Halil Tolunbike, 1977 yılında İstanbul’da doğdu. Yirmi yılı aşkın süredir dental sektörde olan Tolunbike, Türkiye’ye lazer teknolojilerinin geldiği ilk günlerden beri bu alanda çalışıyor. Halil Tolunbike, son 3 yıldır Onur Dental’de Genel Müdür olarak görev yapmakta.


 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.