Dentiss Logo

Bolu’da ‘Temiz İnsan Temiz Toplum Projesi’ Başlatıldı

Geçtiğimiz günlerde Bolu Valiliği önderliğinde hayata geçirilen ‘Temiz İnsan Temiz Toplum Projesi’ kapsamında il genelinde 17 bin 883 öğrenciye, ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirme yapılarak diş fırçası ve macunu dağıtılacağı ve yılda iki kez tarama uygulanacağı açıklandı.
09.11.2012       18.14.13
Projenin ayaklarından biri olan ağız ve diş sağlığı projesi için Bolu Valiliğinde tanıtım toplantısı düzenlendi. Bolu Valisi İbrahim Özçimen'in yanı sıra Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ve üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, Vali Yardımcısı Barış Aktan Vali Yardımcısı Barış Aktan, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ve İl Milli Eğitim Müdürü Recep Alpdoğan’ın katıldığı toplantıda Bolu merkez ve ilçelerindeki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik başlatılan ‘Temiz İnsan Temiz Toplum Projesi’ anlatıldı.

Ağız ve diş sağlığı projesi dâhilinde 1 Aralık’ta okullarda diş taramalarına başlanacağını projenin tanıtım toplantısında açıklayan Vali İbrahim Özçimen konuyla ilgili şöyle konuştu: “Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tespitlerine göre; diş ve diş eti rahatsızlıklarının çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde erken doğuma ve düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğu belirtilmiştir. Ülkemizdeyse bu gerçeklere rağmen halkımıza ağız-diş sağlığı eğitimi yeteri kadar verilememekte ve ağız diş sağlığı hizmetleri olması gerektiği kadar ulaşamamaktadır. Bolu Valiliği olarak bu konudaki ulusal politikaların yaygınlaşmasını beklemeden, özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak bir adım atılması gerektiğini düşündük. Bu proje ile küçük yaşlarda başlayarak hayatın her noktasında ağız-diş sağlığı ile beraber genel sağlığını da düşünen ve koruyan nesiller oluşturmak hedeflenmiştir. Okul öncesi eğitim kurumlarından başlayarak ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilerimizin ağız-diş sağlığı konusunda sürdürülebilir olumlu davranışlara sahip olması için çalışılacaktır.”

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Bir Adım
Valilik olarak özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir adım atmak için bu projeyi başlattıklarını ifade eden Vali Özçimen, uygulamada öğrencilere birer diş macunu ve fırçası dağıtacaklarını, öğretmenlere takip formu doldurtarak proje bitiminde öğrencilere başarı belgesi verileceğini belirtti. Ana sınıflarından itibaren sabah ve öğle ilk derslerde öğretmenler gözetiminde öğrencilere diş fırçalama alışkanlığı kazandıracaklarını da açıklayan Vali Özçimen, “Eğitim fakültesinde okumakta olan ve okullara gözlem, uygulama gibi konularda gelen öğretmen adaylarının da ağız-diş sağlığı, doğru diş fırçalama, el yıkama vb. konularda eğitim almaları ve okullarda öğrencilere bu konuda bilgi vermeleri sağlanacaktır. Sınıf öğretmenleri tarafından velilere konunun hassasiyeti anlatılarak verilecek diş karnelerinin günlük ve haftalık takibi yapılacaktır. Okullarda yılda iki kez ağız diş sağlığı taramaları yapılarak ağız diş sağlığında sorunları olan öğrencilerin tespit edilerek tedavilerinin yapılması sağlanacak, ağız diş sağlığı koruma alışkanlığı çerçevesinde yılda iki kez diş hekimi kontrolünün yapılmasının önemi vurgulanacaktır. Bu diş taraması esnasında hekimlerimiz öğrencilerimizi ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilecektir. Öğretmenlerimizin de öğrencilerin diş fırçalama alışkanlığını kazanması için ellerinden gelen gayretleri göstereceklerinden de hiç şüphemiz yoktur.” şeklinde konuştu.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.