Dentiss Logo

Bitkisel ilaçlar, diğer ilaçlarla etkileşime giriyor

Uzmanlar, kan sulandırıcı ilaçları kullanan kişilerin yüksek miktarda C vitamini, omega 3 ya da sarı kantaron aldıklarında kanama riskinin yükseldiğine dikkat çekiyor. Uluslararası Beslenme Kongresi’nden bitkisel ilaçlarla ilgili uyarı geldi. Bitkisel ilaçlar, kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet tedavisi için kullanılan bilimsel ilaçlarla etkileşime girebiliyor. 
11.04.2008       15.23.51

Uzmanlar, kan sulandırıcı ilaçları kullanan kişilerin yüksek miktarda C vitamini, omega 3 ya da sarı kantaron aldıklarında kanama riskinin yükseldiğine dikkat çekiyor.

 

Uluslararası Beslenme Kongresi’nden bitkisel ilaçlarla ilgili uyarı geldi. Bitkisel ilaçlar, kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet tedavisi için kullanılan bilimsel ilaçlarla etkileşime girebiliyor. 

 

Sağlıklı ve kaliteli yaşlanmak eğilimi son yıllarda bitkisel ilaçların kullanımı da artırdı. Ancak Tarım Bakanlığı tarafından onaylı besin desteklerinin doğru kullanılmaması beraberinde ciddi sakıncaları da getiriyor.

 

Örneğin omega 3 yağ asidi ile sarımsak, zencefil, ginkgo biloba gibi bitkiler kandaki pıhtılaşmayı azaltıyor. Kanama riskini artırıyor. Ağrı kesicilerle etkileşebilen “kava kava” bitkisi karaciğer yetersizliğine yol açabiliyor. Yüksek oranda C vitamini kullanımı da böbrek taşı oluşma ihtimalini yükseltiyor.

 

Doktora danışmadan kullanmayın

 

Uzmanlara göre 50 yaşın üzerinde ve birden fazla tıbbi ilaç kullanan kişiler için risk daha da yüksek. Bu nedenle kronik sağlık sorunu olan kişilere doktoruna danışmadan besin desteği kullanmaktan kaçınmaları öneriliyor.

 

 

Sibel Güneş - NTV


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.