Dentiss Logo

Aret Susam: Birinci Hedefimiz Eğitim ve Kalite

İstanbul'da 10 yıldır yurt içi ve yurt dışındaki diş hekimlerine aktif bir şekilde hizmet veren Bahar Dental’in sahibi Aret Susam’la Dişhekimliği Dergisi için gerçekleştirdiğimiz röportajımızda firma, çalışma ve sağlık koşulları, mesleki kuruluşlar ve sektör hakkında konuştuk.
03.07.2013       17.58.29
Bahar Dental’in kuruluş ve gelişim sürecinden bahseder misiniz?
Firmamız 2003’ten bu yana faaliyet göstermekte, o günden bu yana tüm teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek değerli diş hekimlerimize hizmet vermeye devam etmektedir. Sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’nın büyük ülkelerinden Fransa, Almanya, Avusturya ve de İngiltere’ye de hizmet vermekteyiz.

Laboratuvarınızda çalışma ve sağlık koşulları ile ilgili nelere önem veriyorsunuz?
Çalışma ortamımızda havalandırma sistemimiz ve vakumlu tezgâhlarımız mevcut. Teknisyen arkadaşlarımızın sağlıklı bir ortamda çalışabilmeleri için tüm standartlara uygun bir laboratuvar olarak hizmet vermeye özen gösteriyoruz. Ayrıca son teknoloji cihazlar kullandığımız için çalışanlarımız daha rahat bir ortamda çalışma imkânı buluyorlar. Bu sayede de aynı kalitede ve standartta iş çıkartabiliyorlar.

Diş teknisyenlerinin sektördeki yeri ve önemi hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Meslektaşlarımız yaptıkları işi basit görüyorlar. Ben bu mesleği yapabilecek kişinin bir doktor, mühendis kadar zeki olması ve ileriyi görebilecek öngörüye sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak o zaman, gerçekten mesleğin hakkını verebiliriz. Ben çalışanlarıma her zaman şunu söylerim:“Doğru bir tanedir, diğerleri doğruya yakın işlerdir.” Teknisyen yaptığı işin doğruluğundan emin olursa hekimin karşısında da yaptığı işi sonuna kadar savunabilir. Hekimle bir iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Ben bu konuda, hekimlerle olan diyaloglarımda gayet profesyonel bir şekilde işlerimi yürütüyorum. Bir işe başlamadan önce hekimim mutlaka beni arar ve yapılacak işle ilgili fikrimi alır.

Son dönemde diş teknisyenliği kuruluşlarının faaliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hala ortak bir platformda bir birliktelik sağlamış değiliz. Sanırım bizim insanımızın yapısında biraz kıskançlık durumu var. Hep yukarıdakini aşağıya çekmeye çalışıyoruz, yanına ulaşmaya çaba sarf etmiyoruz. Bizim işimiz maliyetli bir iş, işlerinizi ucuza mal etmeye çalıştığınızda otomatikman kaliteden ödün vermiş oluyorsunuz. Hekim sizden ucuz ve kaliteli iş talebinde bulunmaya devam ediyor. Kendisi de biliyor ucuza kaliteli iş yapılamayacağını; ama o da hastasından talep edemediği maliyeti bize yansıtıyor. Asıl sıkıntı şu: Genelde laboratuvarlar az elemanla çok iş yaparak işleri bu şekilde ucuza mal ediyorlar. Ben sürüm işi yapmıyorum. Biz iyi rakamlarla az iş yapalım, kaliteli iş çıkaralım mantığı ile çalışıyoruz. Ben çalışanlarımı çok iş beklentisi ile çalıştırmıyorum. Az iş yapın, kaliteli iş çıkarın. Ama tabi az iş de ancak iyi rakamla bir kar bırakır, öbür türlü maliyetin içinden çıkamayız. Zaten farkımızı da burada ortaya koymuş oluyoruz aslında.

Diş teknisyenliği mesleğini geliştirmek adına sizce neler yapılabilir?
Bu konuda en önemli görev işverenlere düşüyor. Çalışanların kendilerini geliştirmeleri için onları kurslara göndermeleri gerekir. Ben bunu yapıyorum. Organize edilen kursların birçoğuna teknisyenlerimin katılımını sağlıyorum. O zaman yaptığınız işin kalitesi de doğru orantılı olarak artıyor.

Hekimler bizlerin kapısını ucuz iş yaptığımız için değil, kaliteli ve iyi işler için çalmalı. Ben bu şekilde çalışmaya özen gösteriyorum. Daha ucuza nasıl yaparım, mantığından kurtulup kalitede rekabet eder duruma geldiğimizde mesleki açıdan kendimizi bir yerlere taşıyabiliriz, diye düşünüyorum. Bu şekilde çalışan laboratuvarlar var; ancak azınlıkta kalıyoruz. Çoğunluk, ucuz işlerle piyasada tutunmaya çalışıyor. Ama her satıcının bir alıcısı da vardır. Burada önemli olan hekimin tavrıdır. Örgütlü bir şekilde organize olarak çalışmak hepimize uzun vadede yarar sağlayacaktır.

Bahar Dental’in yakın ve uzak dönemdeki hedef ve ideallerini anlatır mısınız?
Bugünkü konumumuz için çok çalıştık. Bizim için en başta, edindiğimiz yeri korumak geliyor. Tüm detayları ele alarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, iş kalitemizi ve standardımızı yükseltmek en önemli ideallerimiz arasında geliyor. Özellikle implant konusunda birçok farklı protez çeşitlerini laboratuvarımızda uyguluyoruz. Bunu dergilere verdiğimiz reklamlardan da görebilirisiniz. Standart işlerin dışında farklı işler yapmaya çabalıyoruz. Herkesin yapmadığı, yapamadığı özel işler üzerine kafa yoruyoruz. Bundan sonra da bu tarz özel işlere daha çok eğilip çalışmaya devam edeceğiz. Hedeflerimiz doğrultusunda kendimizi geliştirip öncü olmak istiyoruz.

 






YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.