Dentiss Logo

Aile Diş Hekimliği Uygulaması Pilot İllerde Başladı

Aile Diş Hekimliği uygulaması pilot illerde hizmete girdi. Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te başlayan uygulamanın, 2023’te tüm illerde yaygınlaştırılması planlanıyor.
26.08.2022       13.15.04

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “Aile Diş Hekimliği Uygulaması” hakkında yaptığı açıklama ile konu hakkında bilgileri paylaştı. Açıklamada, “Bakanlığımızın önümüzdeki yıl ülke genelinde hayata geçirmeyi planladığı Aile Diş Hekimliği uygulaması, 15 Ağustos 2022 itibariyle pilot illerimiz Eskişehir, Kırşehir ve Karabük’te başlatılmıştır. Birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında bulunan Aile Diş Hekimliği uygulaması sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumudur” ifadeleri yer aldı.

Eskişehir’deki uygulamanın detaylarını aktaran İl Sağlık Müdürü Bilge, “İlimizde Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde 11 diş hekimi, Devlet Hastanelerinde 4 diş hekimi, İlçe Devlet Hastanelerinde 4 diş hekimi, İlçe Sağlık Müdürlüklerinde 2 diş hekimi, Toplum Sağlığı Merkezlerinde 2 diş hekimi olmak üzere toplam 23 diş hekimi, Aile Diş Hekimliği uygulamasında görevlendirilmiştir. Uygulama kapsamında ilimizdeki 2-12 yaş aralığındaki her çocuğa bir Aile Diş Hekimi tanımlanmıştır. Vatandaşlarımız çocuklarının Aile Diş Hekimlerini e-nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler. Aileler çocukları için planlanan ilk muayeneleri konusunda Aile Diş Hekimleri tarafından SMS ve/veya telefon görüşmesi ile bilgilendirilerek ilgili sağlık kurumuna davet edileceklerdir. İlk muayene sonrasında ise takip sıklıkları ve gerekiyorsa uygulanacak tedaviler hakkında ailelerin bilgisi dahilinde izlenecek süreç planlanacaktır. Önümüzdeki günlerde MHRS üzerinden randevu oluşturarak Aile Diş Hekimi ziyaret edilebilir; bu ziyaret sonrası çocuklarının e-nabız profili üzerinden çürük risk analizi sonucu, takip periyodu ve yapılan koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamaları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.

Bireye özgü koruyucu uygulamaların esas olacağı Aile Diş Hekimliği sisteminde çocuklarımıza ağız ve diş bakımı eğitimi vermeyi, beslenme alışkanlıklarını tespit ederek önerilerde bulunmayı, florürlü diş macunu ile dişlerini düzenli olarak fırçalamalarını sağlamayı ve periyodik olarak koruyucu ve önleyici tedavilerin uygulanmasını amaçlanmaktadır” dedi.

Kaynak: Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.