Dentiss Logo

Aile Diş Hekimliği Projesi Nasıl İşleyecek?

Aile diş hekimliklerinin 2016 yılı içerisinde açılacağını söyleyen Müezzinoğlu, proje ile ilgili alt yapı çalışmalarını anlattı.
01.03.2016       14.52.14
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan aile hekimlerinin bir çatı altında birleştirilip “butik hastane”ye dönüştürülmesi projesiyle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlanacağını söyledi. Bakan Müezzinoğlu yaptığı açıklamada, “Aile diş hekimliği uygulamasına bu yıl başlayacağız. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde aile hekimliği benzeri yapılanmaya gidiyoruz” dedi.

Diş hekimlerinin aile diş hekimliği yapabilmesi için gerekli muayenehane şartlarını, uygulama için Türkiye’de yeterli sayıda diş hekimi olup olmadığını değerlendiren Bakan Müezzinoğlu, projenin önce pilot uygulamaya tabi tutulacağını belirtti ve şu sözlerle devam etti:

Proje 5-10 Yıllık Bir Süreçte Gerçekleşebilir
Ülke genelinde böyle bir çalışmanın 5-10 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleşeceğini düşünüyorum. Çünkü aile hekimlerinin muayene ortamıyla diş hekimlerinin muayene ortamları farklı olduğu için yeni alanlar eklenmesi gerekiyor. Ülke çapında, aile hekimlerinin yanına aile diş hekimlerini adapte etmek kısa sürede bu yüzden mümkün gözükmüyor. Çünkü var olan bir muayene odası yok.
 
Aile Diş Hekimliği için Yeterli Sayıda Doktor Yok
Türkiye’de şu anda 22.000 diş hekimi bulunuyor ve hekimlerin %62’si özel sektörde %38’i de Sağlık Bakanlığı’nda çalışıyor. Bundan dolayı diş hekimi sayısı yeterli gelmeyebilir. Tabi devletin sunacağı imkânlar da özel sektörden devlete geçişleri etkileyecektir.

Proje Hem Halk için Hem de Özel Sektöre Pozitif Yansıyacaktır
Bu uygulamayı dezavantaj olarak görmek yanlış olur. Sonuçta toplum yararına yapılan bir uygulama ve amaç toplumun bilinçlenmesi sağlamak. 3 yaşından itibaren periyodik aralıklarla çocuklarımızın kontrollerinin yapılması çocuğun ve ailenin bilinçli bir birey haline getirilmesi amaçlandığı için bunda bir dezavantaj görmüyorum. Özel sektöre de pozitif bir şekilde yansıyacağını düşünüyorum. Ama şu anda aile diş hekimliğinin içeriğini tam olarak bilmiyoruz, hangi alanları kapsayacak hangi işlemler yapılacak bunları zamanla göreceğiz.

Devletin Verdiği Sözleri Tutması Çok Önemli
Türkiye diş fırçalama konusunda Avrupa’nın 4 kat gerisinde olan bir ülke. Bu uygulama ülkeye pozitif bir şekilde yansıyacak, düzenli kontroller sayesinde ağız sağlığına verilmeyen değer geri kazanılacaktır. Ancak bunlar, zaman alan ve sabır isteyen çalışmalar olduğu için devletin bu tarz uygulamalarda verdiği sözleri tutması çok önemlidir.


Kaynak: AjansHaber
Haber Düzenleme: Elif Taman (VYG)

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.