Dentiss Logo

Ağız İçi Fungal Enfeksiyonlara Çözüm Olacak Çalışma

Doç. Dr. Ayça Yıldız Peköz, “Oral Kandidiazis Tedavisinde Üçlü Kombinasyon Ağızda Jelleşen İn Sutu Jel Formülasyonu Geliştirilmesi” isimli projesiyle, ağız içi fungal enfeksiyonların tedavisinde duyulan ihtiyaca çözüm sunacak.
17.02.2021       13.18.56

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’nda Doçent olan Ayça Yıldız Peköz, kanser ve HIV gibi ağır hastalıklarda kullanılan ilaçların ağızda oluşturduğu yaraları iyileştiren bir ilaç geliştirdi. Doç. Dr. Peköz, “Oral Kandidiazis Tedavisinde Üçlü Kombinasyon Ağızda Jelleşen İn Sutu Jel Formülasyonu Geliştirilmesi” isimli projesiyle, İKMİB tarafından düzenlenen “9. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı” yarışmasının İlaç Kategorisi’nde üçüncülüğe layık görüldü.

Ağız içi fungal enfeksiyonların tedavisinde duyulan ihtiyaca çözüm sunacak olan bu çalışma özellikle ağır hastalıkları olan hastalara şifa olacak. Kanser hastalarının kullanmak zorunda olduğu ilaçlar ve HIV gibi bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda, ağızda “Oral Candidiasis” isimli bir fungal enfeksiyon gelişiyor. Bu durumda hastaların ağız içerisinde boğaz bölgesine kadar ilerleyen yaralar meydana geliyor. Hastalar yemek yemekte ve yutkunmakta güçlük çekiyor ve çekilen acı kişinin yaşamını zorlaştırıyor. Bu yaraları iyileştirmeyi ve ağız içi enfeksiyonu tedavi etmeyi amaçlayan projenin nihai çıktısı dünya ilaç pazarında bir ilk olacak.

Kaynak: Turkishtime Dergisi


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.