Dentiss Logo

Yaza Formda Girmenin Altın Kuralları

Hızlı kilo kaybetmek uğruna, kişiye özel hazırlanmamış diyet listeleri, uzun süren açlıklar, yoğun spor programları ve zayıflama ilaçları ile kaybedilen kiloların her zaman büyük risk olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, yaza formda girmenin altın kurallarını açıkladı.
20.06.2014       16.01.16

Eda Ağıllı, yaza formda girmenin altın kurallarını açıklarken, yaz döneminin ardından hızlı ve yanlış uygulamalar ile kaybedilen kiloların hızla geri alındığına dikkat çekti. Hızlı kilo kaybetmek uğruna, kişiye özel hazırlanmamış diyet listeleri, uzun süren açlıklar, yoğun spor programları ve zayıflama ilaçları ile kaybedilen kiloların her zaman büyük risk olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, “Söz konusu süreçte metabolizmada geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir. Kış aylarında yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmek ve sağlıklı yöntemlerle forma girebilmek için uygulanması gereken yöntemler vardır” dedi.

Metabolizmaya Yapılacak En Büyük İyilik, “Kahvaltı Yapmak”
Uzun süren bir açlıktan sonra güne erken bir kahvaltı ile başlamanın metabolizmaya yapılacak en büyük iyilik olduğunu belirten Ağıllı, “Saat 06.00-08.00 arasında yumurta, süt, peynir gibi kaliteli protein, tam tahıl ve mevsime uygun sebzelerden oluşan bir kahvaltı metabolizmanızı bir adım öne taşır. Vücudun açlık hissetmemesi metabolizma hızınızın yavaşlamasını önler. Bu yüzden 2-3 saat ara ile kalori kontrollü ara ve ana öğünlerden oluşan bir program uygulanmalıdır” diye konuştu.

Su Tüketiminin Önemi
Vücuttaki bütün metabolik faaliyetleri sürdürülebilmek ve toksin maddeleri vücuttan atabilmek için gün boyunca su tüketilmesi gerektiğini ifade eden Ağıllı, şunları söyledi: "Günlük su gereksinmesi kadınlarda 1,5-2 litre iken, erkeklerde 2-2,5 litredir. Günde 6-8 saat gece uykusu metabolizma hızınızın düzenlenmesini sağlar. Yapılan çalışmalar hem az uykunun hem de çok uykunun ağırlık artışına yol açtığını gösteriyor. Biyolojik ritminizi öğrenin. Uyumadan 2 saat önce besin tüketimini bitirin. Uyku zamanınız geç saatlere kalıyorsa en geç saat 23.00’de bir ara öğün yapın. Çünkü metabolizmanın yavaşlamaya başladığı geç saatlerde besin tüketimi yağ depolarınızı güçlendirir. Tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller, sebze, meyve ve yağlı tohumlar iyi birer posa kaynağıdır. Posa, hem tokluk hissini hem de bağırsak hareketlerini artırarak metabolik faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlar. Sebzelerden salatalık, kabak, taze fasulye, patlıcan; meyvelerden elma, çilek, kiraz, erik, vişne uzun süre tokluk sağlayacak yaz aylarına uygun besinlerdir. Badem, fındık, ceviz, avokado, keten tohumu, zeytin özellikle karın bölgesi yağlanmayı önleyen ve yağ grubunda yer alan besinlerdir. Metabolizma hızını artırır, fakat yüksek kalori içeriğinden dolayı mutlaka miktar kontrollü tüketilmelidir.

Şok Diyetlere Dikkat
Ağıllı, bir haftada 5 kilo vaat eden diyetlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayarak “Şok diyetler, lahana, soğan gibi çorba diyetleri, öğün yerine geçen toz ürünler, açlık diyetleri, zayıflama ilaçları, internet diyetleri metabolizmanıza zarar verir” dedi.

Düzenli Fiziksel Aktivite
Düzenli fiziksel aktivitenin metabolizma hızını artıran önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Ağıllı, açık havada yürüyüş, step, aerobik, pilates, yüzme ve yoganın tercih edilebileceğini söyleyerek “Sağlıklı ve kalıcı kilo kontrolü için doğru olan tek bir yöntem vardır. Detaylı vücut analizi ile metabolizma hızı, bireysel alışkanlıklar, fizyolojik durum göz önünde bulundurularak, beslenme ve diyetetik uzmanı tarafından planlanmış bir diyet programı, sağlıklı yöntemlerle ideal ağırlığa ulaşmanızı sağlar” ifadelerini kullandı.




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.