Dentiss Logo

Sanal Alışverişte Güvenlik ve Detayları

İnternetten alışveriş günümüzde birçok avantajı beraberinde getirse de hem tüketici alışkanlıklarının henüz bu yönde olmaması hem de güven problemi sebebiyle istenilen düzeye henüz ulaşmış değil. Buradan yola çıkarak e-alışverişin avantaj, dezavantaj ve güvenliği konusunda merak edebileceğiniz noktaları, dental e-alışveriş sitesi ‘dentalkonsept.com'un yöneticisi Diş Hekimi Önder Çalışkan'a sorduk.
19.02.2014       18.10.19
Öncelikle e-alışverişte çoğumuzun ilk olarak aklına gelen güvenlik ile başlayalım. E-alışverişler ne kadar güvenli? Kredi kartımızı karşı tarafın görmesi normal olarak hiç birimizin hoşuna gitmez, yorumlarınız nelerdir?
 
Öncelikle kredi kartı bilgileri konusunda art niyetli özel bir yazılım özellikle yerleştirilmemişse ve mutlaka dikkat edilmesi gereken SSL sertifikası (ki ödeme sayfasının altında ya da üstünde kilit işareti şeklinde gözükür) varsa kredi kartı bilgilerini, bizim göremediğimiz gibi hiçbir site sahibi göremez. Tabi, bu durumda akla hemen iptal ve iadeler nasıl oluyor gibi bir soru akla geliyor. İptal ve iadelerde alışveriş tutarı ve tarihine göre, işleme göre iade yapılır; yani iade ederken bile kart bilgilerinin tamamını göremeyiz. Sadece kart numarasının son 4 rakamı gözükür ki bu da benzer işlemlerde karışmaması için güvenlik önlemidir. Cv numarası ve son kullanım tarihi gibi bilgiler asla site yöneticileri tarafından görüntülenememektedir.
 
İptal ve iadelerde bazen paranın sadece bir kısmının iadesi söz konusu olabiliyor. Bankaların e-ticaret yazılımlarında hem kısmi hem de total iade seçenekleri vardır ve satıcıyla varılan mutabakata göre istenilen seçenek uygulanır.
 
Peki ödenilen mal alıcıya ulaşmamışsa prosedür nedir?
Biz, DentalKonsept olarak tabiî ki herhangi bir aksilikten dolayı (stoklarda tükenme gibi) ulaştıramama durumu olan bir ürünün iadesini derhal yapıyoruz. Hatta bir keresinde ödemesini tek çekim olarak yapan bir üyemizin isteği üzerine tek çekimini iptal edip ikinci ödemede taksitliye çevirdik. Karşınızdaki muhatap, güvenilir bir kişi ya da kurumsa bunlar genelde problem olmaz. Firma ya da firma sahibi kişi/kişilerin sektörde ne kadar zamandır var olduğunu araştırması e-alışverişlerde tüketicinin menfaatine olacaktır. Zaten şikâyet ve memnuniyetsizlik alan firmalar diş hekimi forumlarında ifşa edilmekte ve bunlar da genelde belli firmalar üzerinde yoğunlaşmaktadır.
 
Yolladığımız kargolanmış bir ürünün tüketiciye ulaşamama durumunda ise -ki bu da nadiren başa gelebilecek bir şey de olsa ihtimaller arasındadır- kargo takip numaraları ile hangi safhada aksilik oluştuğunu görüp, ona göre müdahalemizi yapıp, ulaşmasını sağlıyoruz. Bu tip sorunlar genelde adresin eksik ya da hatalı girilmesi ya da mesai saatlerinde hedef adreste kimsenin olmamasından kaynaklanır. Güvenilir kargo şirketleriyle çalıştığımız için bizde durum böyle…

Art niyetli bir davranış olursa ve ürün ulaşmazsa ne olur?
Bu durumda bankaların prosedurleri çok net olarak tüketiciden yanadır. Bankalar sanal ticaretlerde 45-50 gün blokeli çalışır, genelde ertesi gün hesapta olan kesintili ödeme opsiyonunu satıcı firmaya vermezler. Bu bloke gününün önemi de tüketici haklı bir sebeple bankaya itiraz ettiğinde karşı tarafın ödemesinin yapılmayıp tüketiciye iadesi içindir.
 
Peki, ürün kapıya kadar geliyorken neden internetten alalım?
İnternet alışverişlerinde belli avantajlar vardır: Mesela fiyat standardı vardır, ürünün fiyatı bellidir ve genelde depolama, eleman giderleri olmadığı için daha düşüktür; hatta bizde olduğu gibi çoğu alışveriş sitesinin her gün ya da her hafta değişen indirim ve spot ürün fırsatları vardır.

Firmanın, bizde olduğu gibi, herkesin yazabileceği bir ‘Facebook’ sayfası gibi kullanıcı görüşü ve yorumlarının olduğu bir sayfası varsa zaten yaşanan aksilikler, olumsuzluklar burada tüketiciler tarafından yazılıp, belirtildiği; kısaca medyatik bir ortam olduğu için olumsuzluklar gizli kalmaz ve herkesçe bilinir. Örneğin, miadı dolmuş bir ürün satılması durumunda firmanın çok zor bir durumda kalması, bu medyatik ortamda çok kolaydır. Biz, kendi sayfamızda her ürünün sayfasına tüketici yorumları köşesi yaptık ve arzu eden ‘Facebook’ kimliğiyle ürüne yorum yapabilir.
 
Ayrıca fırsat ürünlerinde olduğu gibi portföye alınan yeni ürünler de internetten rahatça incelenebilir. İnternet satışları resmi belgeli bir satış olduğu için aksilik durumunda elinizde faturanız, belgeniz vardır ve bu belgeler sayesinde tüketici teminat altındadır. Yine, bizim sitemiz örneğinde olduğu gibi bazı sitelerde ürünlerin teknik detaylarını danışabileceğiniz diş hekimi yetkililer var. Ürünlerin klinik kullanım detayları ve dokümanlarını, internet sitesinin ürün sayfasında inceleyebilirsiniz.
 
O halde internet alışverişi tam anlamıyla güvenlidir, diyebilir misiniz?
Hiçbir alışveriş %100 güvenli değildir. Kapıdan  nakit aldığınız ürünlerde dahi zor durumda kalma ihtimaliniz vardır. Dünyanın en güvenlikli sitelerine bile, bu amaca kafa yormuş bir ‘hacker’ saldırabilir. Tabii bu suçlular mutlaka yakalansa ve güvenlik yazılımları her gün geliştirilse de yolda yürürken cüzdanınızı çaldırma riskine benzer bir risk minimum da olsa internetteki alışverişlerde dahi mevcuttur. Ancak SSL güvenlik sertifikasına ve firmaların güvenirliliğine dikkat edilerek bu risk en minimumda, yani makul seviyede tutulabilir.

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.