Dentiss Logo

Maurice A. Salama: Klasik İletişim Ağından 400 Kat Hızlıyız

Dünyaca ünlü Salama Kardeşler, Dental XP İstanbul Konferansı için Temmuz ayında İstanbul’daydı. Dünyanın en tanınmış online eğitim grubu Dental XP’nin kurucularından Doç. Dr. Maurice A. Salama ile Implants Dergisi'nin editörü Prof. Dr. Mustafa Kemal Ünsal keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Grubun iletişim ağının, klasik iletişim ağına oranla 400 kez daha hızlı olduğunu söyleyen Salama, diş hekimliğindeki en heyecan verici gelişmeleri, dijital dünyanın kapısının açılması, 3. boyut ve rejeneratif işlemler olarak sıralıyor.
06.06.2020       22.36.16
Dental XP nedir kısaca anlatabilir misiniz ?
 
Dental XP, 2006 yılında global diş hekimliği dünyası ile iletişime geçmek fikriyle ortaya çıktı. Hepimiz biliyoruz ki, fiziksel şartlar dünyadaki birçok meslektaşımız ile irtibata geçmemiz için yeterli olmuyor. Klinik çalışmalar yapıyoruz, yayınlar çıkıyor ancak bunları ilk ağızdan dinlemek için yeterli şartlar oluşmuyor. Mesela son 20 yıl içinde Türkiye’yi ancak 5 kez ziyaret edebilmişim ki böyle bir ülke için bu çok az. İşte buluşmamızı engelleyecek fiziksel şartların ortadan kaldırılması için böyle bir fikir doğdu. İlk başta dijital dünyayı takip eden meslektaşlarımız ile başladı ve daha sonra çoğu meslektaşımız buna katıldı. Çalışmalarımızı, yayınlarımızı internet üzerinden paylaştıktan ve temel fikir alışverişi yaptıktan sonra belli merkezlere gittiğimiz zaman buradaki hekimler ile iletişimimiz ve bilgi alışverişimiz çok farklı oluyor. Yani temel olarak Dental XP, fiziksel olarak orada olamadığımız yerlerdeki ilişkilerimizi korumaya yaradığı gibi aslında online ve canlı büyük bir platform. Eğitimin global ve interaktif olduğu, eğitim almak ve katılmak isteyenlerin istedikleri zaman diliminde bilgi ve görgülerini arttırıp aktarabildikleri hiç kapanmayan bir kütüphaneye benzetebiliriz. Şu anda platform sonrası 10 yılımızdayız ve 230 bini aşkın üyemiz bulunmakta. Çin, Amerika Rusya Hindistan gibi büyük ülkeler ile sınırlı değiliz ve 160 ülkeden katılımcılarımız bulunmakta. Türkiye de nüfus olarak bu büyük ülkelerle karşılaştırılamasa bile bizim çok fazla üyemizin olduğu ve aktif üye sayımızın çok olduğu ülkelerden birisi. Türkiye dışında, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinde bilgiyi gerçekten toplamak isteyen meslektaşlarımız var ve büyüme potansiyelimiz en çok buralarda.
 
Gelişen teknolojinin diş hekimliği eğitimindeki rolü nedir?
 
Diş hekimliği çok hızlı gelişiyor. 30 sene öncesi ile bile kıyaslarsanız gelişmeler astronomik boyutlarda. Doğal olarak, her hekimin mesleğimizle ilgili tüm yenilikleri takip etmesi mümkün değil. İlgi duyduğunuz alanlarda bile bunu takip zor. Çünkü internet öncesi devirde olduğu gibi klasik anlamda yeni bir tekniğin geliştirilmesi, bunun klinikte uygulanması, sonuçlarının toplanıp yayın haline getirilmesi ve basılması nereden bakarsanız bakın 4-5 yıllık bir süreçtir. Oysa Dental XP aracılığı ile böyle bir tekniğin dijital olarak sunulması ve aynı anda ilgilenen 230 bin diş hekimine ulaştırılması anlık bir olay. Yaptığımız bir çalışma Dental XP’nin kullandığı modern iletişim ağının, klasik iletişim ağına oranla 400 kez daha hızlı olduğunu ortaya koydu. Meslekteki etkilerine gelecek olursa, yıllar öncesine gore ‘minimal invaziv’ teknikler kullanmakta, iş akışımızın bir yerinde mutlak dijital bir içerik bulunmakta, işleri daha hızlı üretmekte, 3 boyutlu düşünmekteyiz. Tomografik veriler ile yönlendirmeli ameliyatlar yapabilmekte, ve üstün optik teknolojiler ile daha iyi görebilmekteyiz. Bu kurgu içindeki tek problem yeni teknikleri öğrenmek zorunda olmamız. Peki bunu nereden öğreneceksiniz ? Doğal olarak hastada öğrenmek hiçbirimizin tercih edeceği bir yol değil. İşte Dental XP platformunun hizmetlerinden birisi de bu eğitimi sanal ortamda verebilecek altyapıyı hekimlere ulaştırabilmesi. Şu anda Amerika’daki bir çok diş hekimliği fakültesinde, öğrencilere, yapacakları işlemi Dental XP platformunda bulunan videolar ile demonstre etmekteler. İsteyen hekimler bu eğitimi birkaç basamak ileri götürerek kurslara katılabilirler.  Bununla yetinmeyenler, defalarca yaptığımız ve eğitimcilerin canlı hastalar üstünde eğitim verdiği kurslara katılabilirler. Dental XP platformu sadece eğitimin transferini sağlamakla kalmıyor. Hekimlerin bu kurslarda elde ettikleri endüstri-eğitimci bağlantı ve iletişimleri ile daha amaca yönelik ürünlerin ortaya çıkmasını da sağlıyor.
 
Sizi en çok bu gelişmelerden hangisi heyecanlandırıyor ?
 
Kişisel olarak en büyük heyecanı dijital dünyanın kapısının açılması ve 3. boyutun hekimliğimizin bir parçası olması olarak görüyorum. 3. boyutu görebilmemiz nedeniyle tedavi planlarımız daha gerçekçi, yaptığımız üretimler daha hassas ve daha kısa sürede yapılıyor. Bunun yanı sıra üretim aşamasında; hata yapma ihtimali olan insan faktörü de devreden artan oranlarda çıkartılmış oluyor. Peki tüm bunlar kliniğe nasıl yansıyor? Daha çok hastayı, daha hassas ve daha iyi malzemelerden üretilmiş restorasyonlar ile daha az hata ve daha çabuk tedavi edebiliyoruz. Heyecanımı arttıran ikinci gelişme ise rejeneratif işlemler. Yine bu teknoloji sayesinde yaşayan organların rejenere olmasını sağlayabiliyoruz. Bir yerde bozulan bir yapıyı dışarıdan koyduğumuz bir parça ile değil dokunun orijinali ile tamir edebiliyoruz.

 
Genç diş hekimleri için ne önerirsiniz ?
 
Yaptığımız çalışma, tüm dünyada, diş hekimliği mesleğinin giderek daha popüler olduğunu ve tercih eden sayısının tarihteki en üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra tüm dünyada, kadınların diş hekimliğine olan ilgisinin arttığını görüyoruz. Artık bir erkek mesleği olmaktan çıktığını izliyoruz. Ancak buradaki sorun bu diş hekimi adaylarının, diş hekimliğinin hangi bölümüne odaklanmak istediklerini biliyor olmaları. Eskisi gibi pratisyen diş hekimliğinin çok fazla geleceğinin olmadığını düşünüyorum. İşte burada da devreye eğitim giriyor. Değişik bölümleri izledikten sonra kendilerinin ilgisini çeken bir alt dala konsantre olmaları onlar için belki de izleyecekleri en iyi yol. İşte bu  ayrımı yapabilmeleri için Dental XP gibi platformlar onlara yol gösterebilecek diye düşünüyorum. Burada da yaptığımız işten gurur duyuyorum. Çünkü hem eğitici hem de sürekli öğrenen birisi olarak Dental XP kurucularından olmak bana gurur veriyor.
 
Röportaj: Implants Dergisi Sayı 2
 
İmplants Dergisi’ne abone olmak için burayı tıklayabilirsiniz.

 


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.