Dentiss Logo

'İthal Ettiğimizi Üretmeye Başlayacağız'

Türkiye’de başka ülkelerden ithal edilerek kullanılan ‘gütaperka kesme cihazı’nın üretimi için ilk adım, Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde atılıyor.
16.06.2015       17.04.32
Diş hekimliği alanında kanal tedavisi sırasında dolguyu uygularken kullanılan bir cihaz olan gütaperka kesme cihazı, Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Doç. Dr. Özkan Adıgüzel tarafından, Türkiye’de ilk kez ulusal kaynaklarla geliştirilecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 100 bin liralık tekno girişim hibe desteği kapsamında Türkiye’de ilk kez diş hekimliği alanında gütaperka kesme cihazı geliştirilecek.

Proje ile Ar-Ge ve inovasyon alanında önemli bir kilometre taşı olarak Türkiye'nin teknolojik üretim düzeyinin arttırılması amaçlanıyor. Türkiye'nin yurtdışı ithalat kalemlerinden birini önemli ölçüde azaltacak olan bu proje desteği sayesinde Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ivme kazanacak ve ülkenin gelecekteki rekabet gücü açısından stratejik önem arz eden bir tablo oluşacak.

DÜ Teknokent’te bir şirketin kurularak hemen çalışmalara başlandığını kaydeden Doç. Dr. Özkan Adıgüzel, 1 yıl sonunda tamamen ulusal Ar-Ge altyapısıyla bir prototip oluşturulacağını belirtti. Prototipin başarılı bir şekilde oluştuktan sonra ticarileşme sürecine başlayacaklarını kaydeden Adıgüzel, TÜBİTAK’tan yüzde 75’i hibe olacak şekilde 550 liralık ileri KOBİ Ar-Ge proje desteğinin, bir sonraki aşamanın iş akışı sürecinde yer alacağını ifade etti. Yurt dışından transfer edilen teknolojinin artık Türkiye’de üretilir ve ihraç edilebilir hale gelebileceğini aktaran Adıgüzel, teknolojik girişimciliğin arttırılması, dışa bağımlılıkta azalma, uluslararası rekabetçilikte artış ve istihdam potansiyeli olan teknoloji tabanlı inovatif bir yapının, projenin nihai hedefleri ve kazanımları arasında olacağını vurguladı.

Kaynak: İHA

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.