Dentiss Logo

Gizli Cennet Dalyan

Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz bağlantısı üzerinde yer alan Dalyan, 7 mil uzunluğundaki sazlarla kaplı kanalları, Caretta’larının geceleri yumurta bırakmaya geldikleri olağanüstü kumsalı ve İztuzu Gölü ile eşsiz güzellikte bir tatil merkezi.Dalyan, yoğunluk farkı, periyodik akış yönü ve doğal yapısından en leziz deniz ürünlerinin çoğalmasına olanak veriyor. Her yıl değişen kıyı çizgisiyle ilgi çeken koruma alanı altındaki kumsal, gündüz Marmaris, Fethiye, Göcek ve çevresinden gelen turistleri ağırlıyor.  
04.01.2008       13.51.42

Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz bağlantısı üzerinde yer alan Dalyan, 7 mil uzunluğundaki sazlarla kaplı kanalları, Caretta’larının geceleri yumurta bırakmaya geldikleri olağanüstü kumsalı ve İztuzu Gölü ile eşsiz güzellikte bir tatil merkezi.

 

En leziz deniz ürünleri

Dalyan, yoğunluk farkı, periyodik akış yönü ve doğal yapısından en leziz deniz ürünlerinin çoğalmasına olanak veriyor. Her yıl değişen kıyı çizgisiyle ilgi çeken koruma alanı altındaki kumsal, gündüz Marmaris, Fethiye, Göcek ve çevresinden gelen turistleri ağırlıyor. Gece ise, 15 Mayıs-15 Ekim arasında bırakılan yumurtalardan 55 günde denize kavuşan bebek kaplumbağaları konuk ediyor. Sahil bu aylarda geceleri gönüllü çevreciler ve görevliler tarafından korunurken, gecenin bir saatinde kumsalın bir yerinden çıkan anne kaplumbağa, sıcak kumsalların bildiği bir seviyesine, belki bir daha göremeyeceği yavrularının yumurtalarını gözlerinden akan yaşlarla bırakıyor (kaplumbağalar yumurta bırakırken ağlarlarmış)

Dalyan’da Caretta’ların yanı sıra kanallar içinde ve Köyceğiz Gölü’nde 85cm’ye varan boylarıyla Nil kaplumbağaları ve kıyıda güneşlenen küçük su kaplumbağalarına da rastlanabiliyor. Kuş çeşitleri açısından da zenginlik gösteren Dalyan’da şaşkın ve mutlu yüzlerle üzüm salkımı gibi teknelere dolduran turistlerin kimi kendilerini gizemli atmosfere kapatırken kimisi de kitap okumayı tercih ediyor. Kumsalın açıklarında bulunan ve ismini ortasındaki delikten alan “Delikli Ada” çevreden gelip altlarındaki salmalar nedeniyle sığ kanallara giremeyen yalıları konuk ederken, kanalların kuytu köşelerinde keyifle balık tutanlara rastlanıyor.

 

Dalyan ve bölgenin uluslar arası tanıtım için canla başla çalışan Muğla Üniversitesi’nden Koray Yalılı, yörenin birkaç güne sığmayacak güzellikler, özellikler ve tarihle dolu olduğunu, foto-safariye imkan verdiğini ve bünyesinde incelenmeye değer birçok sürpriz sakladığını belirtiyor.

 

Görülecek yerler; Dalyan ve çevresinde görülecek yer sayısı oldukça fazlaDalyan’da merkezden hareketle İztuzu Kumsalı’nda deniz banyosu yapılıyor, kanal boyu Kaunoz Antik Kenti ve kaplıcalar geziliyor.

 

Çamur banyosu

 

Dalyan’ı işaret eden turistlerin en önemli uğrak noktalarından biri de çamur banyoları. Geçmişte  40 kaynak varken, zaman içinde birçoğu kaybolmuş ve günümüze 4 aktif kaynak gelebilmiş. ‘Gelgirme’, ‘Ali Rıza Çavuş Girmesi’ ve ‘Sultaniye Kaplıcası’ özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. Bunların arasında Ali Rıza Çavuş Girmesi’ne ücret karşılığında girilebiliyor. Duş, kafe, dinlenme, tuvalet gibi üniteler bulunan tesiste iki adet de havuz yer alıyor. Çamur havuzlarından alınarak vücudun her yerine sürülen çamurun bilimsel açıdan hiçbir faydası olmadığı, ancak cilde sürülen çamurun fiziksel değişiklik ve animasyon yarattığı söyleniyor.

 

Coğrafi ismi Ali Rıza Çavuş Girmesi olan ikinci havuz ise 38-39 derece sıcaklıkta, saniyede 12 litrelik sirkülasyonu olan bir sülfür kaplıcası, yani kükürtlü kaplıca. Romatizma, siyatik, kireçlenme gibi rahatsızlara iyi geldiği söylenen kaplıcaya 40-45 dakika olmak üzere günde üç kür olarak giriliyor ve bu bir hafta sürüyor.

 

Nasıl gidilir?

 

En kısa yol, 27 km uzaklıktaki Dalaman Havaalanı’na uçakla inmek ve Dalyan’a çalışan minibüs ve taksilerle yolu tamamlamak. Özel araçla İstanbul’dan yola  çıkıyorsanız İzmir-Muğla karayolunu takip ederek 670 rakımlı Sakar Geçidi’nden Gökova’ya inip, Ortaca’ya doğru yol almanız gerekiyor. Ortaca’dan 10 dakika süren ve 12 kilometrelik yolculuktan sonra Dalyan’a varıyorsunuz.

 

İlk akla gelen ünlü Dalyan kefali. Yapısına ve gözüne göre 22 çeşidi olduğu söylenen kefalin en makbulü, “Kocakafada denilen Mavlu kefali”. Bu kefal, levrek, çipura ve yılan balığı gibi çeşitli pişirme şekilleriyle sunuluyor. Doğal yemle beslenen kefallerin hayvanları da mumyalanıp ayrıca tüketiliyor. Dalyan’da kefal kadar ünlü bir başka deniz ürünü de mavi yengeç.

 

Dalyan’da Marmaris ve Sarıgerme’de olduğu gibi tatil köyleri ve beş yıldızlı büyük oteller yok. Ancak konforlu, her türlü ihtiyaca cevap veren klimalı tesislerin yatak kapasiteleri ve pansiyonlar oldukça fazla.

   


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.