Dentiss Logo

Geleceğin en önemli 5 otomobil teknolojisi

Filmlerde gördüğümüz kendi kendine giden, konuşan, şekil değiştiren arabaların çok yakında yollarda boy göstermesine az kaldı. 1980'lerin başında milyonları televizyonların başına toplayan Kara Şimşek dizisindeki sahibinin "KITT" ismiyle çağırdığı siyah renkli Pontiac Trans Am'i hatırlarsınız. Kendi kendine gidebilen, konuşan ve yapay zekasını kullanarak ortağının yolunu kesebilen aracın gerçek olabileceğini kim düşünürdü?
03.03.2010       12.17.58

Filmlerde gördüğümüz kendi kendine giden, konuşan, şekil değiştiren arabaların çok yakında yollarda boy göstermesine az kaldı. 1980'lerin başında milyonları televizyonların başına toplayan Kara Şimşek dizisindeki sahibinin "KITT" ismiyle çağırdığı siyah renkli Pontiac Trans Am'i hatırlarsınız. Kendi kendine gidebilen, konuşan ve yapay zekasını kullanarak ortağının yolunu kesebilen aracın gerçek olabileceğini kim düşünürdü? How Stuff Works isimli sitede yer alan haberde, kimisi zaten kullanımda olan, diğerlerini ise henüz yollarda göremediğimiz 5 önemli araba teknolojisini bulabilirsiniz. İşte bu teknolojiler:

 

1. Kendi kendine giden arabalar: Arabalarınız kendi kendine gidebilseydi ne olurdu? Gideceğiniz yeri arabanın bilgisayarını girdiğinizi ve güvenilir, yapay zekalı taşıtınızın sizi güvenli ve hızlı bir şekilde götürdüğünü düşünün. Siz de bu arada istediğiniz kitabı okur ya da iki elinizi de kullanarak güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

 

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), bağımsız saha taşıtı geliştirmeleri için ekiplere milyonlarca dolar hediye etti. Başka bir ifadeyle, kendi kendine gidebilen bir araba geliştirdiler. 2007 yılındaki "DARPA Urban Challenge" isimli yarışmada, trafikte yönünü ve diğer engelleri başarılı bir şekilde bulmak için mevcut sensörleri, GPS'i ve bilgisayar kontrollerini kullanabilen araç üretildi.

 

2. Daha akıllı teknolojiler: Dünya kalabalıklaştıkça ve karmaşıklaştıkça, kullandığımız taşıtlar daha da akıllı olmaya başladı. Dünya yörüngesindeki küresel konumlandırma uydularının sisteminde gelen verileri kullanan GPS cihazı bir çoğumuzun zaten yıllardır kullandığı örneklerden biri. Teknoloji firmalarının desteğini arkalarına alan otomotiv devleri son yıllarda yorgunluk belirtileri için gözlerinizi ve yüzünüzü takip eden sistemler üzerinde çalışıyor. Bu sistemler, günlük kullanım için henüz çok pahalı ve karmaşık. Bir başka teknolojide ise tüm elektrikli arabalar, güç şebekesiyle iletişim kurabilecek ve en iyi şarj zamanını hesaplayacak. Arabanızı elektriğin en ucuz olduğu anda ya da sadece yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji olduğunda şarj etmeye programlayabilirsiniz.

 

3. Güçlü ve hafif materyaller: Otomobillerin motor güçleri her geçen yıl artarken, ağırlıkları daha da hafif olacak. Araçları hafifletmenin bir yolu gövdeyi karbon-fiberle güçlendirilmiş plastik (ya da polimer) gibi daha hafif malzemelerden yapmaktır. Bu madde metal alaşımdan yüzde 50 daha hafif. Ancak çok pahalı ve seri üretim otomobillerde yaygın değil. Örneğin, BMW M3 spor otomobillerinin tavanında karbon fiber kullanıyor.

 

4. Çarpışmayı önleyici sistemler: Arabalar da kaza yapabilir ve insanların can kaybına neden olabilir. Günümüzde kullanılan araçlar emniyet kemeri, hava yastıkları ve standart güvenlik özellikleriyle daha güvenli. Ancak, bütün bu teknolojilere rağmen dünyada her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor veya yaralanıyor. Birkaç şirket bunun üzerinde çalışıyor. Otomobilde güvenlikle deyince ilk akla gelen markalardan biri olan Volvo, XC60 modelinde uyguladığı düşük hızda çarpmayı önleme sistemiyle bu yolda ilk atımı atan firma olarak görülüyor. 'CitySafety system' adı verilen, otomobillerin önden yaptığı kazaları engellemeyi amaçlayan teknoloji kısaca şöyle çalışıyor: otomobilin dış tavanına yerleştirilen bir lazer algılayıcı sayesinde 35 kilometrenin altında seyreden otomobilin önündeki araçla mesafesi saniyede 50 kez hesaplanıyor. Sistem, öndeki aracın anı bir durma veya aracın gereğinden fazla yaklaşması durumunda otomatik olarak otomobilin yavaşlamasını ve durmasını sağlıyor.

 

5. Alternatif yakıtlar: Bugün birkaç teknoloji, çevreci olmayan fosil yakıtların yerini almak için yarışıyor. Biodizel ve etanol gibi yenilenebilir yakıtlar daha baskın görünürken, aynı zamanda da halen tartışılır olmayı sürdürüyor. Gıdadan çok bu besin ürünlerinin yakıt olarak kullanılması etik açıdan tartışılıyor. Mısır etanol yapımında kullanılırken, soya fasulyesi ise biodizel için ham madde sağlıyor. Hibrid arabalar, düşük yakıt verimliliği sağlamak için elektrik motoruyla geleneksel içten yanmalı motoru birleştiriyor. Elektrikli otomobillerin yollarda sözünün geçmesiyle birlikte, hibridlerin zamanla daha sık kullanılması umuluyor. Elektrikli araçlar "0" emisyona sahip, üretici firmaların bunların kolayca şarj edilebilmesini sağlamak için ise otomobilleri evinizdeki prizden şarj edilebilme yeteneğine kavuşturdular.

 

Kaynak: Zaman Online


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.