Dentiss Logo

Çürük Diş Vücut Sağlığını Bozuyor

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı, diş çürüklerinin pek çok hastalığa yol açabileceğini belirtti.
28.11.2015       11.51.17
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ata Cebe, diş çürüğünün, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili olduğunu ifade etti.

Diş çürüğünün sadece ağza değil insan sağlığına da ciddi zararları olduğunu söyleyen Cebe, “Bakterilerin asıl giriş yeri ağızdır. Bu nedenle ilk olarak çürük dişle etkileşim içine girerler. Diş çürüğünü sadece ağız olarak düşünmemek gerekiyor. Bu durumda vücudun diğer bölgelerini de düşünmeliyiz. Diş çürüğü, özelikle kalp, mide ve faranjit gibi üst solunum hastalıklarında çok etkili oluyor” diye konuştu.

Cebe, diş çürümesinin en büyük nedeninin şeker olduğuna dikkati çekerek, bunu, beslenme alışkanlıkları, dişleri fırçalamamak ve ağız sağlığına dikkat etmemek gibi faktörlerin izlediğini belirtti.

Diş çürüğünün etkilediği hastalıklar hakkında da bilgiler veren Cebe, çürüklerin özelikle beslenmeyi etkilediği için, çiğneme fonksiyonunun yerine getirilememesi nedeniyle ilk önce mideyi etkilediğini, besinlerin tam çiğnenmemesi durumunda mideye daha fazla yük bineceğini işaret ederek  “Mide hastalıklarına sebep olacak olan çürüklerin bir sonraki etkileri, üst solunum yolları, faranjit gibi hastalıklardır. Kalp üzerine direkt olarak bir etkisi yok ama sebep olduğu diğer hastalıklar nedeniyle dolaylı yoldan kalp hastalıklarına da sebep olabiliyor" dedi.

Cebe, “çay dişleri çürütür” algısının da yanlış olduğunu, çayın dişlerde sadece renklenmeye sebep olduğunu belirterek, herhangi bir sağlık sıkıntısına yol açmadığını söyledi.

Haber: AA




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.