Dentiss Logo

Çocuklara "Tiyatrolu" Diş Sağlığı Eğitimi

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun başlattığı "flor vernik" uygulaması kapsamında Kırıkkale Üniversitesi’nde 5 yaş ve üstü çocuklara tiyatro eşliğinde diş bakımı eğitimi başladı.
20.11.2015       10.51.30
Tiyatrolu eğitimle çocukların diş hekimi korkusunu yenmesi ve erken yaşta diş bakımını öğrenmesi hedefleniyor. İl genelindeki anaokulları ziyaret eden diş hekimleri, çocuklara diş hekimlerini ve ağız bakımını sevdirmeye çalışıyor.

Çocuklarla şakalaşan hekimler, hediyeler verdi

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, florun özellikle çocuklarda süt dişlerinden itibaren sürülmeye başlandığında ana dişlerde de çürümeyi engellemek gibi çok kıymetli özelliği bulunduğunu söyledi.

Çocukluk döneminde dişlere sürülen florun etkisinin ömür boyu devam ettiğini vurgulayan Dülgergil, "Bu açıdan ebeveynlerin hassasiyet göstermesi çok önemlidir. Uygulama, dişler ilk çıkmaya başlandığı andan itibaren yapılırsa en uzun süreli ve ömür boyu devam eden etki haline dönüşüyor. Bu amaçla Kasım 2014'ten itibaren Sağlık Bakanlığımızın Halk Sağlığı Kurumu, aldığı kararla Türkiye'de geçen yıl 5 yaş ve üstü, bu yıl da ilkokul birinci sınıflar olmak üzere flor vernik uygulamasının startını verdi" diye konuştu.

Öğrencilere tiyatrolu diş eğitimi

Dülgergil, çocuklara diş hekimlerini sevdirmek amacıyla flor vernik uygulamasını tiyatroyla yaptıklarını vurguladı.

Flor uygulamasından önce çocuklarla diş fırçalama egzersizleri yapıldığını belirten Dülgergil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arkasından da flor vernik uygulamasını gerçekleştiriyoruz fakat bu uygulamayı özgün kılan asıl konu diş hekimi korkusu. Dünya nüfusunun yüzde 24'ü, yani her 4 kişiden birinde diş hekimi korkusu görülebiliyor. Bunun da en önemli sebebi, ebeveynimizin dişimiz ağrımadan yani ağız sağlığı problemleri gelişmeden bizi diş hekimine götürmemesi. Flor vernik uygulamasının toplumsal psikoloji anlamında çok önemli yararı görülmeye başlandı.

Diş hekimini bir diş hekimi koltuğunda size iğne yapan, dişinizi çeken ya da dişinizin dolgusunu yapmak için dişinizi oyan biri olarak tanımak var, bir de daha ilkokula başlamadan, 4-5 yaş grubunda sınıfınıza gelmiş, sizinle oyun oynayan, şakalaşan, bütün uygulamayı sanki bir tiyatro sahnesinde, size farklı bir hikâyeyle yansıtmaya çalışan kişi olarak tanımak."

Flor kesinlikle bir zehir değildir

Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, ebeveynlerin internetteki her şeye inanmamaları gerektiğini dile getirdi.

Dülgergil, "Flor uygulamasını veli onay formu doldurulmadan yapamıyoruz. Bu formda da bazı kafa karıştırıcı ifadeler var. Örneğin, astım krizini tetikler veya çocuklarda alerji yapıyor gibi. Çocuğun birden fazla maddeye karşı şüpheli alerjik vakaları varsa velinin bu konuda şüpheli davranması normaldir. Kullanılan florun bu konsantrasyonda hiçbir zararlı etkisi yok. Flor kesinlikle bir zehir değildir" ifadesini kullandı.



Kaynak: AA



YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.