Dentiss Logo

Bulimia Nervoza, Dişlere Zarar Veriyor

Psikolojik kökenli bir yeme bozukluğu olan Bulimia Nervoza (kısa adıyla Bulimia), özellikle 15-25 yaş arasındaki genç kızlarda, erkeklere ve diğer yaş gruplarına göre daha sık görülüyor.
02.05.2014       15.21.47
Kişinin kilo algısında ciddi bozulmalarla kendini gösteren bu hastalık, gereğinden fazla zayıflansa dahi kişiyi hala verilmesi gereken kilolar olduğu konusunda saplantılı düşüncelere sürüklüyor. Bulimia hastalığında kişi hızlı ve kontrolsüz yemek yeme nöbetinden sonra, kalorilerden kurtulmak amacıyla kusarak, kendini pişmanlık dolu bir döngü içerisinde buluyor. Belli zaman sonra kontrolsüz bir şekilde kişi istem dışı kusmaya başlıyor. Bu durum, mide ve yemek borusu başta olmak üzere tüm vücudu etkilediği gibi, diş yapısına da büyük zararlar veriyor. Diş hekimi ve protez uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Bulimia’nın diş kayıplarına neden olmaması için acil müdahale gerekiyor
Sıfır bedene özenen genç kızlar ve erkekler, estetik kaygıların gölgesinde bazı yanlış eğilimler gösteriyor. Kilo kaybetmek ve güzelleşmek uğruna alınan idrar söktürücüler, yapılan ağır egzersizler, müshil ve diyet hapı kullanımı, kusturucu ve laksatif etkili bitkisel ürünler/çaylar kullanma, yemek sonrası kusma gibi yanlış davranışlar; ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu sorunlardan biri de, Bulimia Nevroza adlı hastalık olarak kendini gösteriyor.

Bulimia; mide rahatsızlıkları, cinsel isteksizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, depresyon, bağırsak problemleri, düzensiz adet görme, kalp atışlarında düzensizlik, kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi, boğazda tahriş, el ve ayaklarda ödem, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, kansızlık, kalp krizi ve ölüm riski, pankreasta şişme, baş ağrısı, midede yırtılma, göğüs ağrıları, nefes darlığı, sık sık bademciklerin şişmesi ve diş yapısının bozulması gibi pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan biri olan, yeme ve konuşma gibi yaşamsal faaliyetlerimizi gerçekleştirmemiz açısından büyük bir öneme sahip olan dişlerimize Bulimia’nın verdiği zararlar ise, kısa dönemde diş çürükleri ve hatta diş kayıplarına varan ağır hasarlarla sonuçlanabiliyor. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerin yaşamımızdaki önemine dikkat çekerek, bu gibi dişe doğrudan zarar veren hastalıklara en kısa zamanda müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kontrol edilemeyen kilo verme arzusu, sağlıklı dişlerden mahrum bırakıyor
Bulimia hastalarının ilk problemi, kusmanın bir sonucu olarak, tükürük salgısı azalmasıyla başlar. Sonraki süreçte ise, sürekli kusmanın boğazda neden olduğu tahriş ortaya çıkar ve asit nedeniyle dişlerde mine tahribatına bağlı erozyonlar baş gösterir. Ağız içi yaralar da, işin ağrılı ve sıkıntılı bir diğer boyutu olarak dikkat çekmektedir. Dr. Kışlaoğlu, Bulimia hastalığı konusunda önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Yeme, konuşma ve dolayısıyla da yaşamsal faaliyetlerimiz sürdürebilmemiz için sağlıklı dişlere sahip olmalıyız. Bu anlamda, Bulimia gibi dişlerimize ciddi hasarlar verebilecek bir sağlık sorunu söz konusu ise, acilen uzman bir hekimden yardım alınmalıdır. Aksi halde, başlarda asit erozyonu ve diş çürükleriyle başlayan diş sağlığındaki bozulmalar daha ciddi bir klinik tablo çizecektir.”


Dişlerimizin sağlığının, vücudumuzun diğer organ ve işlevlerini de doğrudan etkileyeceğini belirten Kışlaoğlu ayrıca; dişlerimizde yaşanan problemlerin, diğer hastalıklara da davetiye çıkarmakta olduğunu, tek bir çürük dişin bile, ağız mukozası aracılığı ile vücudun diğer organlarına, salgılarla ulaşarak, bozukluklara yol açabildiğini anlattı.

Bulimia hastalığının yol açacağı diş kayıplarının çok daha tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. Bu kayıpları azaltmaya ve kişinin öz güvenini tazelemeye yönelik olarak minesi erozyona uğramış dişlere, estetik veneer veya dolgu restorasyonları yapılabiliyor.




YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.