Dentiss Logo

Almanya’da 9.7 Milyon Yıllık Dişler Bulundu

Paleontologlar, insanlık tarihini baştan yazabileceği iddia edilen, 9.7 milyon yıllık fosilleşmiş dişler buldu. Fosil dişler, birkaç milyon yıl sonra Afrika’da ortaya çıktığı bilinen bir türe ait gibi görünüyor.
13.11.2017       14.47.19
Dişler, Eppelsheim kasabası yakınlarındaki Ren nehrinin eski bir yatağında, çakıl ve kumların elenmesi ile bulundu. Ayrıca bu dişler, daha önce Etiyopya’da bulunan ve insanların atası olduğu düşünülen bir primat olan 3.2 milyon yıllık Lucy’nin dişlerine ve Ardi (Ardipithecus ramidus) dişlerine benziyor. Bununla birlikte, bu dişler Avrupa’da veya Asya’da bulunan başka hiçbir türe benzemiyor.

Lucy, Australopithecus afarensis türünden bir hominide ait iskeletin fosilleşmiş kemiklerine verilen isimdi. Lucy, Etiyopya’da 3.2 milyon yıl önce yaşıyordu. Bu kadar eski fosiller genellikle eksik ve yoğun derecede hasar görmüş halde bulunuyorken, 1974’te ilk kez şaşırtıcı şekilde bir iskelet neredeyse bütün halde (iskeletin %40’ı) bulundu.

Bulgu karşısında bilim insanlarının öylesine kafası karışmıştı ki konu hakkında hazırladıkları araştırmayı yaklaşık bir yıldır yayınlamıyorlardı. Dişler, nesli tükenmiş bir at cinsine ait kalıntıların yanında bulundu ve bu da dişlerin tarihlerinin belirlenmesine yardımcı oldu.

Mainz Doğal Tarih Müzesi müdürü ve araştırma ekibinin başkanı Herbert Lutz, yerel medyaya şunları söyledi: “Bunlar açık bir şekilde kuyruksuz maymun dişleri. Eppelsheim’da bulunan bu dişlerin özellikleri, daha önce Afrika’da bulunan ve 4-5 milyon yıl daha sonraya tarihlenen buluntulara benziyor. Bu muazzam bir şans, aynı zamanda büyük bir gizem.”

Mainz belediye başkanı, keşfi ilan ettiği bir basın konferansında, bulguların bilim insanlarını erken insanın tarihini tekrar değerlendirmeye zorlayabileceğini söyledi.

Yerel arkeolog Axel Von Berg, yeni bulguların uzmanlara şaşkınlık vereceğini söylüyor. Dr Lutz, araştırmaya ilişkin ilk makalenin yayınlanmasının ardından, gizemin kilidini açmak için gerçek çalışmanın asıl şimdi başladığını belirtiyor.

Kuyruksuz maymunların milyonlarca yıl önce Avrupa’da dolaştıklarına dair bol miktarda fosil kanıtı olmasına rağmen, kıtada insanlarla yakından ilişkili olan homininlere dair teyit edilmiş bir kanıt mevcut değildi. Günümüzde bilimsel görüş birliğine göre, modern insanlar Doğu Afrika’da bir yerde, 400.000 ila 200.000 yıl önce ortaya çıktı ve 70.000 yıl kadar önce dünyanın çeşitli yerlerine yayıldı.

Dişlerin bulunduğu bölge, ilk maymun fosili bulunduğundan beri, yaklaşık 200 yıldır fosil avcılarını çeken bir cazibe merkezi. Burada 2001 yılından beri 25 yeni tür keşfedildi. Uzman bir ekip diş üzerinde daha fazla inceleme yapacak. Dişler, Mainz Doğal Tarih Müzesi’ne gitmeden önce bir devlet sergisinde sergilenecek.

Kaynak: Bild



Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.