Dentiss Logo

52 İlaç Geri Ödeme Listesinden Çıkarıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastaların ücretsiz alabildiği 52 ilacı artık ödemeyecek. Bunlar arasında kas gevşetici ilaçlar, ağrı kesiciler ve diş çıkartan bebeklerde kullanılan jeller de var. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “SGK bazı ilaçları geri ödeme listesinden çıkararak zaten alım gücü düşük olan vatandaşlarımızın ilaca ulaşmasını zorlaştırıyor” dedi.
14.09.2021       14.24.27

8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Resmi Gazete’de “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlandı. Tebliğ ile ortodontik diş tedavileri ile yüzde 40 ve üzerinde engelli kişiler hariç olmak üzere, kapsamdaki kişilerin özel sağlık hizmeti sunucuları ile kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerinde yapılan ağız ve diş sağlığına ilişkin tedavilerin kurumca ödenmeyeceği bildiriliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aldığı yeni kararla daha önce reçetelere yazılan, hastaların ücretsiz alabildiği 52 ilacı artık ödemeyecek. Geri ödeme listesinde çıkarılan ilaçlar arasında, kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşların pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jellerinin bile bulunduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “SGK bazı ilaçları geri ödeme listesinden çıkararak zaten alım gücü düşük olan vatandaşlarımızın birçoğunun ilaca ulaşmasını zorlaştırıyor” dedi.

REKLAM

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan şu açıklamalarda bulundu. “SGK 15 Ekim’den sonra 52 ilacı geri ödemeyecek ve tebliğden 5 iş günü sonra 147 ilacı da on günde 1’er kutu olacak şekilde ve kurumun belirleyeceği sabit bir fiyattan ödeyeceği için vatandaşın vereceği fiyat farkı da daha çok olacak. Ayrıca eşdeğer fiyat referans bandı farkları ise yüzde 10’dan yüzde 5’e çekildi. Böylece eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında artmış oluyor. Eşdeğer ilacın referans bandının yüzde 5’e çekilmesiyle de vatandaşın cebinden çıkacak fiyat farkı fazlalaşmış olacak”.

Saydan, “TEİS olarak, sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu bu çerçevede de ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki, her şeyden tasarruf edilir ama sağlıktan tasarruf edilmez” diyor.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam


Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.