Dentiss Logo

3 Boyutlu Yazıcı ile Kişiye Özel İmplant Üretiyorlar

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi METÜM, uzuvlarını kaybeden hastaları sağlığına kavuşturuyor. Kafasında, yüzünde, göğsünde, kol ve bacaklarında kayıplar bulunan hastaların kaybedilen organları aslına uygun olarak yeniden üretiliyor.
21.07.2020       16.52.16

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi METÜM’de, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, yüz deformitelerinin düzeltilmesi, diş tümörleri ve gözle ilgili sorunlara ilişkin vücutta kaybedilen bölgenin aynısı, kişiye özel olarak tasarlanarak, 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle birebir üretiliyor.

METÜM Müdür Yardımcısı Hilal Peker Öztürk, son 3 yılda yaklaşık 150 kişiye titanyumdan özel implant ürettiklerini belirtiyor. Hastalar için umut olan METÜM’de 2 diş hekimi, 9 mühendis, 2 idari personel, 2 üretim teknikeri, 1 torna tesviye teknisyeni olmak üzere toplam 16 personel görev almakta.

Öztürk, kişiye özel tasarlanan implantların tasarımının ve üretiminin aynı çatı altında yapıldığını söyleyerek işleyiş hakkında da bilgiler verdi: "Hekim tomografi, MR görüntülerini yolluyor. Mühendis arkadaşlarımız dijital ortamda 3D modele çeviriyorlar. Bu 3 boyutlu model üzerinde tasarımı yapıyorlar. Sonrasında ilk etapta plastik model üretiyoruz. Eğer hekim hastayı implante etmek için implant istiyorsa plastik modeli hekime gönderiyoruz. Hekim bunu onaylıyor, onayladıktan sonra son işlemlerini yapıp metal titanyumu üretime sokuyoruz".

Kaynak: DHA


Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.