Dentiss Logo

Kuru üzüm ağız sağlığı için yararlı bir besindir

Chicago’da İllinois Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ndeki araştırmacıların bildirdiğine göre kuru üzüm ağızda bulunan ve çürük ve dişeti hastalığı yapan bakterilere karşı koruma sağlamaktadır. Chicago’da bulunan İllinois Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde profesör olan ve araştırma ekibinin liderliğini yapan Christine D. Wu, “Laboratuar analizlerimiz ve besin içerisinde bulunan kimyasal maddelerin çürük ve dişeti hastalığı ile ilişkili olan birçok oral bakterinin çoğalmasına engel olduğunu gösterdi” şeklinde konuşmuştur.
19.02.2008       13.56.55

Chicago’da İllinois Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’ndeki araştırmacıların bildirdiğine göre kuru üzüm ağızda bulunan ve çürük ve dişeti hastalığı yapan bakterilere karşı koruma sağlamaktadır.

 

Chicago’da bulunan İllinois Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nde profesör olan ve araştırma ekibinin liderliğini yapan Christine D. Wu, “Laboratuar analizlerimiz ve besin içerisinde bulunan kimyasal maddelerin çürük ve dişeti hastalığı ile ilişkili olan birçok oral bakterinin çoğalmasına engel olduğunu gösterdi” şeklinde konuşmuştur.

 

Elde ettikleri verileri Haziran 2005’te yapılan Annual Meeting of the American Society for Microbiology’de (Amerikan Mikrobiyoloji Derneği Yıllık Toplantısı) sunmuşlardır.

 

Rutin kimyasal analizlerde çekirdeksiz kuru üzüm içerisinde bulunan beş bileşik tanımlanmıştır: oleanolik asit, oleanolik aldehit, betulin, betilinik asit ve 5-(hidroksimetil)-2furfural. Bunların tümü bitkilerde bulunan kimyasallar olup antioksidanlardır.

 

Oleanolik asit iki tür oral bakterinin çoğalmasına engel olmuştur: Çürük oluşturan Streptococcus mutans ve periodontal hastalık yapan Parphyromonas gingivalis.

 

Bileşimler bakterilere karşı 4 ile 1,000­­ _g’ml arasında değişen konsantrasyonlarda etkili olmuşlardır. 31_g’ml konsantrasyondaki oleanolik asit S. mutans’ın yüzeylere adrezyonunu da bloke etmiştir. Adezyon, bakterilerin dişlerin üzerinde biriken oral bakterilerden oluşan yapışkan biyofilm olarak bilinen plağı oluşturabilmesi için çok önemlidir. Şekerli bir yiyecek yendikten sonra bu bakteriler asit salgılayarak diş minesini çözmeye başlarlar.

 

Wu, verilerin halk arasındaki kuru üzümün dişlerin çürümesini arttırdığı şeklindeki inanışın aksi yönünde olduğunu söylemiştir. Wu, “Kuru üzüm tatlı ve yapışkan olarak bilinir ve tatlı ve yapışkan olan her yiyeceğin çürük oluşturduğu zannedilir.” Şeklinde konuşmuş ve sözlerine “Ancak bizim araştırmamız tersini gösteriyor. Kuru üzüm içinde bulunan kimyasal maddeler çürük ve dişeti hastalığı yapan bakterilerle savaşarak ağız sağlığına yararlı olabilirler” diyerek devam etmiştir.

 

Daha önce yapılmış ancak yayınlanmamış bir çalışmada da, Wu’nun çalışma arkadaşlarından Dr. Shahrbanoo Fadavi (İllinois Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Pediatrik Dişhekimliği) kepekli tahıllara kuru üzüm katılmasının dental plağın asiditesini arttırmadığını bulmuştur. Buna karşın ticari olarak hazırlanan şeker eklenmiş kuru üzüm katılmış kepekli tahılların kuru üzüm veya kepekli tahılların tek başlarına olduğundan daha asidojenik olduğu görülmüştür.

 

Wu sözlerini “Aslında çürük yapan  yapışkan yiyecekler değil; içlerine eklenmiş olan şekerdir (sukroz).”şeklinde sürdürmüştür.

 

 


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.