Dentiss Logo

Protez Yapıştırıcıları Dikkatli Kullanın

Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi tutuculuktur. Protezin yemek yerken ya da konuşurken hareket etmesi veya ağızdan çıkması hastanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
24.02.2014       14.28.51
Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardan birisi tutuculuktur. Protezin yemek yerken ya da konuşurken hareket etmesi veya ağızdan çıkması hastanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tarz sorunları gidermek için yapılacak olan çeşitli cerrahi ve protetik müdahalelerin dışında farklı firmalar tarafından geliştirilmiş ve piyasada oldukça yaygın olarak bulunabilecek protez yapıştırıcıları bulunmaktadır.

“Kalıcı bir uygulama değil”
Protez kullanıcılarına bilgilendirmelerde bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, macun ve toz halinde bulunabilen bu ürünlerin gerek kullanım kolaylıkları gerekse de düşük maliyetleri sebebiyle hastalar tarafından tercih edildiğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Unutulmamalıdır ki bu tarz ürünlerin etkisi saatler içerisinde kaybolur. Yani kalıcı bir uygulama değildir. Gün içerisinde yenilen ve içilen gıdalar ile bu ürün ağızda çözülmektedir. Buna bağlı olarak da günde 2 ya da 3 kez uygulamanın tekrarı gerekmektedir” diye konuştu.

“Hijyen sorunu ağız içi mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarır”
Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, protez temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, hijyene dikkat etmeyen hastalarda ağız içi mantar enfeksiyonu görülebileceği uyarısında bulundu. Protezin gün içerisinde 2 kez ağızdan çıkartılıp iç yüzeyinin bir diş fırçası yardımıyla temizlendikten sonra su ile çalkalanmasını tavsiye eden Yrd.Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Hasta akşamları yatarken protezini mutlaka ağzından çıkartmalıdır. Ancak bazen hastalar yapışkan etkinin kaybolmaması için protez iç yüzeyinin ve ağız içinin temizliğini erteleyip tüm gün protezlerini ağızda tutabilmektedirler. Bu durum da ağız içi mantar enfeksiyonları riskini arttırmaktadır” dedi.

“Kimyasal içerik taşıyan ürünler dikkatli kullanılmalı”
Protez yapıştırıcılarının kimyasal içerikli olduğundan aşırı miktarlarda kullanımından kaçınılmasını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, bu ürünlerin nasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgilendirdi. Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Macun formundaki ürün, yıkanıp kurutulmuş protezin içine 2-3 noktaya mercimek tanesi büyüklüğünde uygulanır. Ağıza yerleştirilen protez sıkıca bastırılarak yerine oturtulur ve 15 dakika boyunca bir şey yiyip içilmez. Bu sayede ürünün sertleşerek yapışmanın tamamlanması sağlanır. Toz olan formun kullanımında ise protezler yıkanır ve içi kısımları nemliyken protezin tüm iç yüzeyine toz serpilir. Fazla olan toz uzaklaştırıldıktan sonra protez ağıza yerleştirilerek yine 15 dakika yemek yemeden ya da bir şeyler içmeden beklenir” şeklinde konuştu.

“Eski proteze sahip hastalara diş hekimi kontrolü şart”
Protezi eski (4-5 yıl ve üzeri) hastanın, çene kemiklerindeki erimeye bağlı olarak uyumun azalabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Protez ile hastanın yumuşak dokuları arasında boşluk oluşabilir. Bu durumda yapıştırıcılar yeterli olmayacaktır. Hastanın bir diş hekimine giderek protezinin içi kısmının desteklenmesi hatta tüm protezin yenilenmesi çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.



YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.