Dentiss Logo

Piyasada Satılan Diş Beyazlatma Ürünlerine Dikkat

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Ortodonti ABD Başkanı Prof.Dr.Tancan Uysal, piyasada satılan diş beyazlatma ürünlerinin dişlere zarar verebileceğini belirterek, dişlerini beyazlatmak isteyen hastaların mutlaka diş hekimlerine giderek bu işlemi hekim kontrolünde uygulatması gerektiği uyarısında bulundu.
13.03.2014       13.02.23
Diş beyazlatma için kullanılan ajanlar peroksit içermeleri (hidrojen/karbamid peroksit) nedeniyle  bu ajanların hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr.Uysal, bu maddelerin hasta tarafından hekime danışmadan kullanımının Dünya Diş Federasyonu (FDI) tarafından da tavsiye edilmediğini söyledi.

Prof.Dr. Uysal , “Bazı beyazlatma yöntemlerinin hekime danışmadan evde kullanılabileceği iddia ediliyor. Bu maddeler sağlığa zararlı olabilen peroksit bileşikleri içeriyor. Ayrıca bu ürünlerin bazılarının peroksit konsantrasyonu çok yüksek ancak firma tarafından içeriğinde belirtilmiyor. Beyazlatma ürünlerinin mutlaka hekim kontrolünde kliniklerde yapılmasını öneriyorum.  Çünkü tedavideki ilk aşama dişlerin beyazlatma tedavisine uygun olup olmadığının belirlenmesi. Örneğin dişlerinde derin çatlak veya kırık olan bireylere bu tedaviyi ya önermiyoruz ya da bu alanları tedavi ettikten sonra beyazlatma işlemine geçiyoruz. Ancak hekim kontrolü olmadan yapılan beyazlatmalarda hasta hekime hiç danışmıyor ve hastanın dişleri değerlendirilmeden bu işleme başlanıyor. Beyazlatma ürünlerinin uygun olmayan şekilde kullanımı dişlerde hassasiyet, aşınma ve diş etlerinde yakıcı, harap edici etkilere neden olabilir.  Bu nedenle bu ürülerin hekim kontrolünde belli sürelerde kontrollü olarak kullanılması gerekir” dedi.

“Dişlerinizi beyazlatırken zarar vermeyin”
Piyasada satılan ilaçların bilinçsiz kullanımının dişlerde aşırı hassasiyete, aşınmaya ve diş etlerinin zarar görmesine  neden olabildiğini ifade eden Prof.Dr.Uysal, “Bu tedavilerin belli süreçlerde dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Daha kontrollü uygulama için mutlaka diş hekimine gidilmelidir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişler çok hassas bir duruma gelebilir. Bu işlemin sonrasında hastaların kahve, çay, nikotin tüketmemesi; yenilen içilen yiyeceklere dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Dişlerdeki beyazlığı korumanın en iyi yöntemi düzenli fırçalama”
Prof.Dr.Uysal,  diş beyazlatma tedavisinin etki süresinin tamamıyla hastaya bağlı olduğunu,  eğer hasta tedavi sonrasında düzenli dişlerini fırçalamaz ve renklendirici içecek ve yiyecekleri sık kullanırsa tedavinin kısa sürede geri dönebileceğini belirtti. Sigara içen bireylere bu tedavinin önerilmediğini çünkü sigaraya bağlı olarak dişlerin renginin çok kısa zamanda eski haline döndüğünü sözlerine ekleyen Prof. Dr. Uysal, dişlerin beyazlığının düzenli olarak dişlerin fırçalamasıyla ve çay, kahve gibi dişleri renklendiren içeceklerin daha az kullanılması ile korunabileceğini bildirdi. Beyazlatma tedavisi sonrası zaman içinde dişleri koyulaşan hastalara beyazlatma işleminin daha kısa sürelerle tekrar uygulanabileceğini belirtti. 
 

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.