Dentiss Logo

Kişiye Özel Çene Eklemi Protezi Uygulandı

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Çene kemiği kırılarak yanlış kaynayan Salih Uygurtaş isimli vatandaşın çenesine “Çene Eklemi Protezi” takıldı.
28.04.2014       13.05.49
Alt çene kemiğinin kırılması sonrası tedavi görmeyen ve bunun sonucunda çene kemiğinin kafa tabanına kaynaması nedeniyle ağzını zorlayarak en fazla bir buçuk santimetre kadar açabilen Salih Uygurtaş’a Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi öğretim üyesi Prof. Dr. Umut Tekin tarafından “Kişiye Özel Çene Eklemi Protezi” ameliyatı yapıldı.

Türkiye'de bir ilk...

Trafik kazası, çarpma gibi bölgeye alınan ciddi bir darbe gibi nedenler sonucunda çene ekleminin kafa tabanına kayması olarak tanımlanan çene ankilozunun tedavisinin zor olduğunu belirten Prof. Tekin, "Özellikle bu durumdaki hastalar beslenirken, konuşurken çok ciddi problem yaşarlar ve ağrı çekerler. Bu durum da hastaların yaşam kalitesini çok olumsuz etkiler” diye konuştu.

Tedavinin kesinlikle cerrahi yöntemle olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tekin, uzun yıllar takip gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Umut Tekin “Çünkü çene ankilozu tekrarlama olasılığı olan bir durumdur. Bu ameliyatlar genel anestezi altında tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır. Tedavi prensibi kemikleşen eklem kısmının cerrahi olarak açılmasıdır. Tedavide amaç etkin ağız açıklığının elde edilmesi ve daha da önemlisi elde edilen ağız açıklığının korunmasıdır. Çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde fabrikasyon çene eklemi protezleri hali hazırda kullanılmaktadır. Ancak bu teknoloji kullanılarak üretilen kişiye özel eklem protezinin, çene eklemi ankilozunun cerrahi tedavisinde kullanımı Türkiye’de bir ilk olmuştur” açıklamasını yaptı.

Kaynak: kirikkale.habermonitor.com


 





YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.