Dentiss Logo

Kadınlar, Erkeklerden Daha Fazla Şikayetçi

Kadınlar, temporomandibular eklem osteoartritten erkeklere oranla iki kat daha fazla muzdarip. Ancak uzmanlar tarafından bu önemli cinsiyet faklılığı halen tamamen anlaşılmış değil. Çinli bir araştırma grubu, östrojenlerin koşulları daha da kötüleştirdiğini bildirdi.
19.08.2013       12.27.25
Çalışmada, Pekin Üniversitesi Stomatoloji Fakülte ve Hastanesi’nden uzmanlar en önemli doğal östrojenlerden biri olan 17β-östradiollü beşli dişi sıçan gruplarını sırasıyla 0,20 ve 80 mg/gün’lük bir dozaj ile tedavi etti.

Araştırmacılar, cinsiyet hormonunun kıkırdak bozulmasını ve temporomandibular eklemin bir doza bağlı şekilde subkondral kemik erimesini arttırdığını buldu. Ayrıca, programlanmış hücre ölümlerinin neden olduğu bazı genlerin yüksek-düzenli olduğu gözlemlendi.

Bulgular; belirli östrojenlerin, cinsel dimorfizm altında yatan önemli olabilecek rahatsızlığın temporomandibular eklem osteoartritleri şiddetlendirebileceğini ortaya çıkarıyor.

Bahsi geçen çalışma, “Östrojen, İyodoasetat Kaynaklı Temporomandibular Eklem Osteoartritlerini Ağırlaştırır” başlığı ile 9 Ağustos’ta “Journal of Dental Research”te yayınlandı.


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.