Dentiss Logo

İlkbaharda IDEX Sonbahar’da GREATIST ile Ekonomiyi Arttıran Fuarları Destekliyoruz.

DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Namık Kemal Sönmez Bloomberg HT’de yayınlanan “Çıkış Yolu” Programı’nda Sami Altınkaya’nın konuğu oldu. Dt. Sönmez, 14-17 Nisan tarihlerinde CNR’da yapılacak IDEX Fuarı öncesinde ağız ve diş sağlığı sektöründe dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.
06.04.2016       18.22.49
Kuruldukları zamandan bu yana diş sanayici ve iş adamları olarak bir farkındalık çalışması yürüttüklerini, dental eğitime destek olduklarını ve ekonomiye değer katmak için yaptıkları çalışmaları belirten Dt. Sönmez, özel sektör, devlet ve üniversite iş birliği anlaşması yaptıklarını, İstanbul Üniversitesi ile ortak çalışma yaparak sertifika programı düzenlediklerini, bu sayede derneğe üye olanların ve üye olmayanların gereksinimi olan eğitimlerini tamamladıklarını anlattı. Sönmez ayrıca Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışarak diş malzemecilerinin de artık bir ruhsata bağlı olarak ürün satabilmeleri noktasında düzenlenen yönetmeliğin sektöre anlatılmasındaki desteklerini anlattı.

“İnovatif olarak yaptığımız bu işleri bir paylaşıma açıyoruz ve gelin arkadaşlar bu işleri birer paydaş olarak beraber yapalım” diyoruz açıklamasında bulunan Dt. Sönmez, üniversite sanayici iş birliği konusunun önemini, Uzakdoğu’da yapılan çalışmalardan esinlenerek Türkiye’deki değerli hocalarla paylaştığını, bu noktada Sağlık Bakanlığı’nı da devreye katarak bir çalışma başlattıklarını, üniversite olmadan özel sektörün inovasyon yapmasının, yapılan inovasyonlara akademik bir değer kazandırılmasının çok zor olduğunu anlattı ve bu anlamda Yatırım Modelleri Daire Başkanlığı’nı kuran Sağlık Bakanlığı’na teşekkürlerini iletti.

Ekonomiye katkıda bulunmak için yerli üretimin ciddi oranda artması gerekliliğine değinen Dt. Namık Sönmez sözlerine şöyle devam etti: “Yerli üretimi yapmak için ciddi bir enerjiye sahibiz ancak diş hekimlerimiz ve sektörümüz yerli üretime saygı noktasında biraz geri duruyorlar. Bu da sektöre negatif yansıyor. Oysaki yerli ürünlerimizden de dünyaya ciddi ihracat yapan kurumlar var. Özellikle implant üreticisi arkadaşlarınız, İzmir’deki diş laboratuvarları var ki Avrupa’ya ihracatta ciddi yer kaplıyorlar.

%90 ithalata dayalı düzende bizler çalışmalarımızla bu yüzdeyi azaltmak için uğraşıyoruz. Yerli ürünün kalitesinin artması için önce tüketilmesi lazım. Bu konuda sayın devlet yetkililerine mesaj vermek istiyorum. Yerli alımlarda %15 bir avantaj tanınacaktı. Bu konuyu netleştirmek için bir araya gelemedik. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak hazırız. Devlet büyüklerimizden adım bekliyoruz. Bu şekilde kalite ve tüketim artacaktır.”

Dt. Sönmez konuşmasına ithal mala olan özentideki kalıtsallığı değiştirmenin gerekliliği ile devam ederek “Bunun yönünü değiştirmek için ne gerekiyorsa yapalım. Devlet görev verirse biz STK’lar her işi yapmaya hazırız. Farkındalık olarak yerli ürüne alımda avantaj sağlanırsa üretim ciddi anlamda artacaktır.” sözleri ile konunun önemini vurguladı.

“İlkbaharda IDEX Sonbahar’da GREATIST ile Ekonomiyi Arttıran Fuarları Destekliyoruz”

Ekonominin esas temelinin fuarlar olduğuna da değinen Dt. Sönmez, şu ifadelere yer verdi: “DİŞSİAD olarak ekonomiyi arttıracak fuarlara destek vermek istedik. IDEX fuarını yıllar önce çok cılız bir şekilde, küçük bir büroda çalışarak kurduk. IDEX şu anda Avrupa’nın ikinci büyük fuarı noktasına yükseldi. 400’den fazla firmanın, 52 yabancı katılımcının olduğu fuarda 15.000 metrekareye yaklaşıyoruz. Yurt için ve yurt dışından 184 dekan ve başhekimi misafir olarak davet ettik. Burada sadece Türkiye’den değil, Türkiye’ye 2 saatlik uçuş mesafesi içerisinde 500 milyonluk nüfusa hitap eden bir IDEX’ten bahsediyoruz. İki yılda bir düzenlediğimiz bu fuarın her yıl yapılması için yurt dışından ciddi bir baskı var. İlkbaharda, 14-17 Nisan tarihlerinde CNR EXPO Yeşilköy’de düzenleyeceğimiz fuara herkesi bekliyoruz. Ayrıca kısa bir zamanımız kalmasına rağmen üye olmayanları da davet ediyoruz. Çünkü KOSGEB çok güzel bir fırsat açıkladı. KOSGEB desteği ile fuarlara katılabiliyorlar. Herkes yeter ki yerli üretin diyor. KOSGEB’e de desteklerinden ötürü teşekkür etmek istiyorum.

IDEX’in yanı sıra bir de sonbaharda bu işi uluslararası platforma taşımak için yaptığımız ciddi bir çalışmamız var. Dünyanın en büyük dental yayıncılığını yapan firması ile bir iş birliği yaptık. GREATIST diyoruz adına. 28-30 Ekim tarihleri arasında ikincisini yapacağız. GREATIST de yükselen bir ivme ile ilerleyecek.”

Ekonomi desteğinin yanı sıra DİŞSİAD olarak farkındalık yaratma çalışmaları içerisinde karşılıklı sponsorluk adı altında yaptıkları çalışmalardan da bahseden Dt. Sönmez, ağız ve diş sağlığı sektöründe Türkçe kaynak sıkıntılarının olduğu bu sebepten ötürü dernek olarak bilime destek olan ünlü hocalar ile iletişime geçtiklerini, değerli hocaların bu bilgilerini aktardığı kitapları DİŞSİAD Kitaplığı adı altında bastırarak Türk diş hekimlerinin masalarına koyduklarını bu sayede bilgilerin Türkçe kaynaklardan okunmasını da teşvik ettiklerini anlattı.

Haber: Elif Taman (VYG)

YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.