Dentiss Logo

Etkileyici bir implant eğitimi

17.09.2012
İsviçre’nin Zürih kentinde kurulmuş olan Zimmer Enstitüsü’nde katıldığım implant eğitimiyle ilgili görüşlerimi ve izlenimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Hayallerimizin ötesindeki şartlarda, sırf implant eğitimi amacıyla oluşturulmuş bir simülasyon ortamında, 'harika' diye nitelendireceğim bir eğitim aldım. Özellikle eğitim almayı düşünen arkadaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla kurs boyunca çektiğim fotoğrafların bir kısmınıda burada yayınlayacağım. Umarım birgün bizim ülkemizdede böyle bir enstitü aynı şartlarda kurulur ve ülkemiz hekimlerine hizmet edip kursun adında oldugu gibi 'gold standart' ı yakalar...

Normal fantomdan çok çok farklı, daha ileride detaylarını yazacağım simülasyon çenelerde (özelliklerini anlatınca sizin de fantom demeye diliniz varmayacak), çalışmalarımızın detaylarını yazmadan önce hem simülasyon modellerinin hem de aldığım eğitimin detaylarını yazacağım.



SİMÜLASYON MODELLERİ

Öncelikle simülasyon modellerinden bahsedeyim. Simülasyon modellerinde periost, mental foramen, sinüs duvarı (sinüs lift fotoğraflarında göreceksiniz), lingual arter, mandibular kanal gibi oluşumlar birebir taklit edilmiş.




Yanlış bir hareket yaptığınızda modelin üzerindeki yeşil gözler kırmızıya dönüyor, arter keserseniz kanamaya başlıyor. Modelin mental foramen çıkışına değerseniz gözleri kırmızı oluyor. Modelin sinüs penceresi ve schnider membranını delerseniz hastanın gözleri kızarıyor.

Model hasta demeyin; şahsiyet kazandırılmış modelin ismi, mesleği, yaşı ve hobileri bile belli.



İMPLANTI ÖĞRENCEKSEM BÖYLE BİR YERDE ÖĞRENMELİYİM

İmplantı öğreneceksem böyle bir ortamda, bu ya da bu isimlere eşdeğer isimlerden öğrenmeliyim, dedim ve gittim... Müteakiben gerçekleşecek canlı cerrahi hariç, temel implantolojide daha üst düzey bir eğitim hayal edemiyorum artık.

Detayları yazdıkça siz de göreceksiniz, malzemeden kaçınılmadığı için hakikaten çok masraflı bir olay. Serumlar bile bittiğinde orijinali geliyordu. Her şey orijinal, kaç tane implant istiyorsanız veriyor enstitü; implantlar, grefler, membranlar istediginiz miktarda… Hepsini yazacağım.




Kursiyerlerin bir bölümü benim gibi daha önce değişik dönemlerde kurs almış, az çok vaka yapmış ve vakaları hocaylarla paylaşmış isimlerdi. Talep fazla olacağı için kapalı gruba sunuldu, buna rağmen kısa sürede kontenjan doldu. Bu formatın -kurs detaylarını yazınca göreceksiniz- çok talep alacağını tahmin ediyorum; çünkü daha üst düzey bir temel eğitim şu an yok bildiğim kadarıyla.



EĞİTİM HAKKINDA DETAYLARI ANLATMAYA BAŞLAYALIM

Ben yavaş yavaş elimden geldiğince eğitime geçmeye başlayayım. Operasyon öncesi hazırlıklar bile büyük bir ciddiyet ve disiplinle hazırlanmış. Simülasyon modellerinin anamnez dosyası, hastanın adı-soyadı ve hobilerine kadar mevcut.

Hastanın panoramik, periapikal serigrafisi, volumetrik tomografileri, teşhis ve mock-up modelleri, cerrahi stentleri… Özetle, preop. gerekecek tüm doneler size ait ekranda hazırdı.



Bazıları benim muayenehanemde bile olmayan kalitede, temel cerrahi setlerin dışında her şey için -mesela sinüs lift, blok kemik+vida, membran vida gibi- ayrı setler de vardı.

Çalışma sistemi şu şekilde idi: Öncelikle hocamız kendi önündeki modelde işlemi yapıyor, biz kendi ekranımızdan takip ediyor ve aynısını yapıyorduk. Biz yaparken hocalarımız tek tek dolaşıp, işlemi kontrol edip, eksik veya yanlış olan şeyi düzeltiyorlardı.



KAÇ TANE İMPLANT YAPTIĞIMI HATIRLAMIYORUM

Çekmecelerde ekstradan gerekecek her şey vardı: bistürü uçları, A silikonlar vs. İmplantlar önünüze avuçla geliyordu. Program dışına çıkıp vaktimiz arttığında, fazladan çakma şansımız da vardı. Kaç tane implant çaktık 20 mi, 30 mu; sayısını hatırlayamıyorum.




Kursta değişik seviyelerde diş hekimleri olduğu için hocamız, en temel ilkeleri bile tekrar ederek daha ‘bistüri nasıl takılır’dan başladı ilk adım olarak. Önce en basit tek diş vakasıyla başladı müfredat. Ensizyon, flep, stent, osteotomi ve dikiş safhaları...

İkinci safhada üst çeneye yan yana implantlar (üç implant yan yana koyup uygun mesafe kavramını geliştirdik.) İmplantları hemen osseoentegre edip 4 mm’lik punch ile üstlerini açtık.

Basit diş implantlarından sonra immediat implantasyon yaptık, iyileşme başlıkları uyguladık. Özellikle perforasyon yapıp bunların tedavi yöntemlerini uygulayarak greft ve membran kullanımını gördük.Ogmentasyon uygulaması, stent kullanımı, locator uygulaması, model üzerinde osteotom ve cerrahi çekicin kullanımıyla indirek ve sinüs lift uygulaması, blok greft pratigi gibi başlıklarla devam edip kursu bitirdik.



KURSTAN SONRA 5 İMPLANT

Kursun sonunda da katılan herkese 5 implant hediye ediliyor. “Alın bunları hastalarınıza uygulayın, kursun parasını çıkarın” mesajı veriliyor gibi geldi bana ☺
 


Dentiss.com Notu:
Bu kursla ilgili detaylı bilgi ve ileride yapılacak kursların tarihleri için
lütfen aşağıdaki linki izleyiniz:
Gerçeğe En Yakın Modellerle İmplantoloji Kursu



Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.