Dentiss Logo

Engelli Bireylerin Diş Tedavileri Artık Daha Kolay

Engelli bireylerin diş tedavileri, Kemer Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Birimi’nde görev yapan Dt. Mehmet Sıtkı Tuncay tarafından genel anestezi altında yapılmaya başlandı.
05.06.2015       11.55.10
Engelli bireylere genel anesteziyle ağız ve diş sağlığı tedavilerini gerçekleştiren Dt. Mehmet Sıtkı Tuncay, “Engelli bireylerin de sağlıklı diş ve diş etine sahip olmaları en doğal haklarıdır; ancak, engelli bireylerin hareket etmeden, tedavisi boyunca ağızlarını açık tutmaları, hatta diş ünitinde oturmaları bile imkânsız olduğu için, çoğu zaman diş tedavilerini yaptıramıyorlar. Başta zihinsel engelli bireyler olmak üzere, iletişim kurulamayan ve algılama güçlüğü çeken bireylerimize, ameliyathane ortamında anestezi uzmanı tarafından ağız ve diş tedavileri, hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. Hastalarımızın ilk müracaatından sonra, operasyon günleri planlanarak randevuları oluşturulacak ve engelli çocuklarımız sağlıklı dişlere sahip olacak” dedi.

En Çok Sıkıntı Dişhekimliğinde Yaşanıyor

Kemer Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yılmaz Çiftçi ise, zihinsel ve bedensel engelli bireylerin en çok sıkıntı yaşadıkları sağlık sorunları arasında olan diş sorununun, artık ameliyathane şartlarında deneyimli ve uzman ekiple yapıldığını söyledi. Dr. Çiftçi, “Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz’ın desteği ve pozitif yönde katkılarıyla, bu özel ve sosyal projeye imza atıp zihinsel ve bedensel engelli bireylere müjdeli haber vermenin mutluluğunu yaşıyorum” diye konuştu.

Engelli Bireyler Daha Fazla Sorun Yaşıyor

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz da engelli bireylerin normal bireylerden daha fazla diş problemi yaşadıklarına dikkat çekerek şunları söyledi: ”Nedenleri ise kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları, sürekli kullandıkları ilaçlar, beslenme şekilleri ve özellikle zihinsel engelleri nedeniyle tedavi noktasında endişelenmeleri olarak belirtilebilir. Engelli bireylerde sıklıkla karşılaşılan ağız ve diş sağlığı problemleri, dişetlerinde kanama, çürük dişler, kötü ağız kokusu, yutma problemleri, salya akıtma problemleridir. Ayrıca çok önemli olan bir başka etken ise, maddi kaygılar ve tedavinin, nerede kimler tarafından yapılacağının bilinmemesidir. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak Kemer Devlet Hastanemizde, devlet güvencesinde ve güvenilir ellerde bu hizmeti vererek bu sorunu bir nebze olsun çözmeyi, engelleri kaldırmayı hedefliyoruz.”

 

Kaynak: İHA


YASAL UYARI: Bu yazı/haber/makalenin bütün yayın ve çoğaltma hakları VESTİYER YAYIN GRUBU'na aittir. Kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen iktibas edilmesi yasaktır.
Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © Vestiyer Yayın Grubu, 1989-2021. Tüm Hakları Saklıdır.