Dentiss Logo

Dünya Siber Saldırı Tehdidi Altında

On bini aşkın kuruluş ve yaklaşık 100 ülke, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen siber saldırıların hedefi oldu. Birçok ünlü firma güvenlik gerekçesiyle üretimlerini durdurma noktasına kadar gitti. WannaCry olarak bilinen zararlı yazılım, bilgisayar içindeki verileri kilitlerken belgelerin yeniden kullanımı için kullanıcılardan her defasında 300 dolar ödeme talep ediyor.
15.05.2017       11.04.42
Ajans Press, tüm dünyayı etkileyen fidye yazılımı WannaCry’ın medya yansımalarını inceledi. İncelemeye göre son dört günde 53 yazılı basın haberine konu olan fidyeci yazılım tüm dünyayı kasıp kavurdu. Medya incelemesinde dikkat çekici ayrıntılar yer alırken durumun oldukça ciddi olduğu belirtildi. 3 günde 100 ülkedeki 75 bin bilgisayarı etkilediği belirtilen virüs Almanya’daki tren seferlerinden Amerika’daki kargo dağıtımlarına kadar çoğu sistemi aksattı.

Türkiye’yi de dolaylı yollardan etkileyen WannaCry için Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) önlemler alındığını belirtirken internet kullanıcılarının işletim sistemlerini güncellemelerini ve şüpheli olarak gördüğü e-postaları açmamalarını belirtti. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde ise siber saldırılarla ilgili medyaya 909 haber yansıması oldu.

Güncelleme, Yedekleme ve Şüpheli E-Mailler
Peki virüsten korunmak için ne yapmak gerekiyor?

Uzmanların önerileri işletim sistemlerini güncelleme, anti-virüs programlarının kullanımı ile şüpheli e-mail ve linklere dikkat etme üzerinde yoğunlaşıyor. Uzmanların önerileri şunlar: Kullanılan işletim sistemi güncellenmeli. Bu, ileride de sürdürülmeli.

Önemli dosyalar, farklı bir yerde yedeklenmeli. Uzmanlar bunu düzenli olarak yapmayı öneriyor.

WannaCry'ın bilgisayarlara sızma yöntemlerinden biri, yanıltıcı e-mailler. Mail kutusuna gelen e-maillere dikkat edilmeli. Şüpheli e-mailler açılmamalı.

Şüpheli internet siteleri ve uygulamalara da dikkat edilmeli. Şüpheli linklere tıklanmamalı, şüpheli yazılım ve uygulamalar indirilmemeli.

Bilinmeyen web sitelerine linkler üzerinden değil, sitelerin adları yazılarak girilmeli.

Saldırıya uğrayanlar fidye ödememeli. Uzmanlar, ödeme yapıldığı zaman kilitlenen dosyaların geri verilmesinin de garanti olmadığını belirtiyor.

Uzmanlar, güncellenmiş anti-virüs programlarının kullanımını da öneriyor.


Kaynak: Ajans Press, Hürriyet



Reklam
Reklam

Yorum Ekle
Copyright © 1989-2024, Vestiyer Grup, Tüm Hakları Saklıdır.